Scrie...

MAGAZIN

Forma paharului spune cat de repede se bea o cantitate de alcool

Share

Timpul necesar pentru a termina o anumita bautura alcoolica pare sa aiba legatura cu forma paharului in care aceasta este turnata, conform unui nou studiu.

In cadrul acestui studiu, participantii au fost chemati sa bea cate o sticla de bere din pahare de forme diferite – unul cu peretii drepti şi unul cu peretii curbati. Conform studiului, cei care au baut berea din paharul cu peretii drepti au avut nevoie, in medie, de pana la de doua ori mai mult timp prin comparatie cu cei care au sorbit berea din paharul cu peretii curbati. Nu s-a inregistrat nicio diferenta in timpul de consum al bauturii din pahare, atunci cand s-a repetat experimentul cu o bautura non-alcoolica.

Cercetatorii au speculat ca din paharele curbate se bea mai repede pentru ca este mai dificil de aproximat care este jumatatea unor astfel de pahare, iar consumatorii nu pot aprecia foarte bine cat au baut deja.

„Oamenii incearca sa bea cu masura şi tin cont de cantitatea de bere consumata. Insa capacitatea lor de a tine sub control aceasta cantitate pare compromisa daca folosesc anumite tipuri de pahare”, conform cercetatoarei Angela Attwood de la Scoala de Psihologie Experimentala din cadrul Universitatii din Bristol, Marea Britanie.

In cadrul unui alt experiment, participantii au fost puşi sa observe fotografii cu pahare cu bere, de diferite tipuri, şi au fost rugati sa aprecieze care dintre pahare era umplut mai mult de jumatate sau mai putin de jumatate. Cele mai multe erori de apreciere au fost identificate in cazul fotografiilor cu pahare cu peretii curbati.

Concluzia studiului este ca forma paharului poate influenta cat de repede consumam o anumita cantitate de alcool.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *