Alimentele bogate în antioxidanți previn alergiile și, în mod special, astmul. S-a observat că o alimentație bogată în fructe și legume previne afecțiunile menționate deoarece aceste alimente sunt bogate în antioxidanți, substanțe care combat formarea radicalilor liberi, responsabili de îmbătrânire.
Radicalii liberi sunt molecule indispensabile organismului, dar, dacă sunt produse în exces sau în mod necontrolat, pot cauza boli grave.
Sunt responsabili de maladiile degenerative și probabil de apariția cancerului. La formarea radicalilor liberi contribuie fumul, stresul, alcoolul, poluarea.
Din punct de vedere alimentar, fructele și legumele sunt alimentele care combat radicalii liberi.
Foarte eficiente sunt fructele negre: murele, strugurii negri, afinele și prunele negre, dar și căpșunile, portocalele și sucul de grepfrut. Nu trebuie să uităm contribuția adusă de uleiul de măsline în neutralizarea acestor compuși.
Citește și Femeile au valori morale mai ridicate decât bărbații