LOADING

Scrie...

Glutamatul de sodiu – dusmanul din alimente

Share

Glutamatul de sodiu este un aditiv prezent in foarte multe alimente. Este utilizat ca inlocuitor al sarii pentru a da mai mult gust produselor alimentare.

Glutamatul de sodiu este aditivul cel mai folosit in industria alimentara, fiind suspectat, de-a lungul timpului, ca ar fi responsabil de aparitia unor reactii adverse diverse, de la intolerante la cresterea in greutate.

Ascuns peste tot
De cele mai multe ori, acest aditiv este continut in alimente care nu dau de banuit ca ar avea… aditivi. Poate fi intalnit in mai toate produsele alimentare, de la cele congelate pana la supele la plic. Indicat pe eticheta ca E 621, glutamatul de sodiu este un derivat al acidului glutamic, un aminoacid gasit in mod natural in alimente. Acest aditiv are capacitatea de a imbunatati savoarea unor alimente, care, in lipsa acestuia, din cauza proastei calitati a componentelor, ar fi insipide. Un consum excesiv si contactul zilnic cu alimentele bogate in glutamat pot cauza probleme asemanatoare celor date de sare.

Iata care ar fi principalele probleme:
Intoleranta
In ultimul timp se discuta tot mai mult despre un fenomen cunoscut sub numele de „sindromul restaurantului chinezesc”. Unele persoane, dupa ce au consumat mancaruri din bucataria chinezeasca (extrem de bogate in glutamat de sodiu) au acuzat dureri de cap si greata. Astfel, este acceptat faptul ca in cazul unor persoane mai sensibile, consumul alimentelor bogate in glutamat pot da reactii asemanatoare unei adevarate intolerante. Cei care stiu ca nu pot tolera acest aditiv trebuie sa citeasca atent eticheta alimentelor pe care le cumpara si sa-l evite.
Retentie hidrica
Glutamatul contine sodiu, un mineral important pentru sanatatea organismului, dar care, daca este prezent in exces, poate fi responsabil de aparitia unor probleme cum ar fi retentia hidrica si hipertensiunea arteriala. Pericolul este cu atat mai mare cu cat aceasta reactie a organismului apare destul de rapid. Din acest motiv o directiva europeana a interzis folosirea glutamatului de sodiu in produsele pentru copii. Specialistii recomanda evitarea consumul excesiv al acestei substante si un consum ridicat de apa, pentru a facilita eliminarea sodiului in exces.
Cresterea in greutate
Mai multe studii experimentale atribuie glutamatului de sodiu vina pentru cresterile ponderale. Pentru ca acesta substanta este una controversata, cel mai bine este sa evitati consumul sau in exces, in special daca sunteti supraponderali sau daca suferiti de hipertensiune arteriala.

Articol scris de Adina Rusu, specialist in nutritie si dietetica

Tag:

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *