Scrie...

SANATATE

Grupa sangvina va spune ce probleme de sanatate puteti avea

Share

Grupa sangvina influenţeaza in mod direct riscul de aparitie a unor tipuri de cancer, a problemelor de fertilitate si a ulcerului stomacal, dar si a altor maladii, precum holera si malaria, potrivit unui studiu publicat in revista The Lancet.

Timp de foarte multi ani, teoria potrivit careia grupele sangvine ar avea si o alta relevanţa din punct de vedere medical in afara transfuziilor de sange a fost respinsa categoric de catre oamenii de stiinţa. Aceasta teorie nu a fost privita cu mai multa incredere nici dupa aparitia „dietei pe baza grupei sangvine” – un regim preferat de multe vedete, potrivit caruia grupa sangvina determina intr-un mod hotarator felul in care organismul unei persoane metabolizeaza anumite alimente.

Insa, tot mai multe studii recente au dezvaluit mecanismele prin care grupele sangvine le fac pe anumite persoane sa devina mai vulnerabile in fata unor boli sau chiar sa le protejeze de ele.

Cel mai recent studiu despre grupele sangvine a relevat faptul ca persoanele care au grupa sangvina 0 prezinta un risc de infarct mult mai scazut.

Cercetatorii de la Pennsylvania University din Statele Unite ale Americii au facut aceasta descoperire in cadrul unor cercetari medicale efectuate pe un esantion de peste 20.000 de persoane. Potrivit acestui studiu, cele mai multe dintre persoanele care prezinta o anumita gena, numita Adamts7, prezinta un risc semnificativ de a suferi un infarct. Insa, in cazul persoanelor care au grupa sangvina 0 si care au gena Adamts7, acest risc este foarte scazut. Medicul Muredach Reilly, coordonatorul acestui studiu, considera ca aceasta descoperire ar putea fi folosita pentru punerea la punct a unor noi terapii si medicamente care se adreseaza persoanelor expuse riscului de infarct. Astfel de medicamente ar putea „mima” efectele benefice ale grupului de gene asociate cu grupa sangvina 0.

In urma mileniilor de evoluţie, grupele sangvine umane s-au despartit in patru tipuri: A, B, AB si 0. Cei care diferentiaza o grupa sangvina de o alta sunt antigenii (elemente ale sistemului imunitar) de pe suprafata celulelor rosii. Fiecare grupa sangvina acţioneaza in felul ei pentru a asigura o anumita aparare a organismului in faţa bolilor mortale. Insa fiecare are, la randul ei, propriile slabiciuni. Astfel, persoanele cu grupa sangvina 0 prezinta cel mai mic risc de a muri de malarie, comparativ cu persoanele care au celelalte grupe sangvine. Insa aceleasi persoane sunt mai vulnerabile in faţa holerei si a ulcerelor stomacale cauzate de virusuri si bacterii.

In Japonia zilelor noastre se practica o anumita discriminare pe baza grupelor sangvine. In anii ’20, cercetatorii niponi au afirmat ca grupele sangvine reprezinta motivul pentru care oamenii au personalitati diferite. Aceasta teorie a capatat apoi atat de mult teren, incat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial armata imperiala japoneza a alcatuit batalioane de lupta pe baza grupelor sangvine ale soldatilor.

Ideea a reaparut in anii ’70 si o serie de bestseller-uri japoneze au contribuit la aparitia teoriei potrivit careia persoanele cu grupa sangvina A sunt emotive, dar nelinistite, cele cu grupa B sunt expansive, dar concentrate, cele cu grupa 0 sunt sociabile, dar incapatanate, iar cele cu grupa AB sunt pasionate de arta, dar si imprevizibile.

Aceasta teorie are si multe parti negative. Bura-hara (discriminarile pe baza grupei sangvine) reprezinta un fapt comun in Japonia. Directorii multor companii se intereseaza de grupele sangvine ale candidaţilor pentru o funcţie inainte de a-si alege viitorii angajati si colaboratori. Copiii din anumite gradiniţe sunt si ei imparţiţi in grupe in functie de grupa sangvina. Agenţiile matrimoniale ofera clienţilor lor teste de compatibilitate tot in functie de grupa sangvina.

Cu toate acestea, exista suficiente dovezi stiintifice in spatele teoriei potrivit careia grupele sangvine detin secretul in privinta „succesului” impotriva unor boli mortale.

In anii ’50, mai multi cercetatori de la patru clinici din Londra au descoperit ca riscul de a dezvolta cancer gastric era mult mai mare pentru pacientii cu grupa sanguina A, comparativ cu pacientii cu grupa 0. insa pacienţii cu grupa 0 prezinta un risc mai mare de a suferi de ulcere digestive.

Aceste teorii au fost confirmate de cercetatorii de la Institutul Karolinska din Suedia, care au monitorizat peste un milion de persoane pe parcursul unei perioade de 35 de ani.

Medicul Gustaf Edgren, coordonatorul studiului, a declarat ca grupa sangvina A reprezinta un factor de risc in ceea ce priveste aparitia cancerului gastric la fel de mare ca si fumatul, consumul de alcool si consumul de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

Persoanele cu grupa 0 sunt mai vulnerabile la o bacterie – Helicobacter pylori – care provoaca ulcerele digestive.

In octombrie 2010, cercetatorii americani au demonstrat ca grupa sangvina a unei femei influenteaza sansele acesteia de a ramane insarcinata.

Un studiu realizat pe un esantion de 560 de femei care urmau tratamente de fertilitate a scos in evidenta faptul ca pacientele cu grupa 0 prezinta un risc de doua ori mai mare de a avea un numar mai mic de ovule viabile, dar si o calitate mai scazuta a ovulelor, acest aspect afectandu-le serios sansele de a ramane insarcinate.

Femeile cu grupa A par sa fie mai bine protejate in fata riscului de scadere dramatica a numarului de ovule viabile, odata cu inaintarea in varsta.

Edward Nejat, de la Albert Einstein College din New York, coordonatorul studiului, a declarat ca misterul care sta in spatele acestei legaturi dintre grupa sangvina si „rezerva” de ovule nu a fost deocamdata elucidat.

Grupele sangvine au fost asociate si cu alte tulburari de reproducere. In luna ianuarie 2011, un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Harvard a evidentiat faptul ca femeile cu grupele AB si B prezinta un risc crescut de a dezvolta un cancer ovarian.

Exista si anumite ingrijorari ale specialistilor in legatura cu posibilitatea ca grupa AB sa fie vinovata de dublarea sau chiar triplarea riscului pentru femeile insarcinate de a suferi de o maladie sangvina ce are potenţialul de a deveni letala, denumita preeclampsie. Aceasta descoperire ar putea fi utilizata in viitor pentru a le identifica pe acele femei expuse celor mai mari riscuri.

Autorii altor studii au descoperit ca persoanele cu grupele sangvine AB si B prezinta un risc mult mai mare de a suferi de cancer pancreatic.

Persoanele cu grupa 0 sunt cel mai putin expuse in faţa riscului de a se imbolnavi de cancer, insa ele sunt mai vulnerabile in faţa norovirusurilor, acele virusuri care pot cauza infectii ale stomacului cu caracter letal, prin varsaturi si diaree cronice.

In plus, barbatii cu grupa 0 sunt predispusi la ingrasare, afirma cercetatorii danezi.

Savanţii danezi au descoperit ca barbatii cu grupa 0 care sunt expusi in mod constant agentilor poluanti la locul de munca se confrunta cu un risc semnificativ mai mare de obezitate, comparativ cu barbatii care au celelalte grupe sangvine.

In Marea Britanie, unul dintre cei mai renumiti sustinatori ai terapiilor bazate pe grupele sangvine nu este un om de stiinta, ci cantareaţa Cheryl Cole. Atat ea, cat si actrita Elizabeth Hurley, sunt adepte ale „dietei pe baza grupei sangvine”. Pentru a slabi, persoanelor cu grupa A li se recomanda o dieta vegetariana, in timp ce persoanelor cu grupa 0 li se spune sa manance carne si sa se abtina de la produsele lactate si de la cereale.

Entuziasmul celor doua vedete britanice nu este insa impartasit de reprezentantii British Dietetic Association.

„Renunţarea la o anumita grupa de alimente nu reprezinta niciodata o idee buna. Acest tip de dieta poate conduce la aparitia unor carente importante, precum cea de calciu”, a declarat un reprezentant al acestei asociatii.

Intre timp, expertii in maladii infecţioase de la School of Biological Sciences din cadrul Universitatii din Edinburgh au descoperit ca persoanele cu grupa sangvina O sunt mai rezistente la o maladie tropicala care ucide milioane de persoane in fiecare an – malaria.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *