Scrie...

NUTRITIE & DIETE

Gutuia, fructul minune al toamnei. 3 motive pentru care trebuie sa mancati gutui

Share

Gutuia este prietena digestiei fara balonare. Se gaseste in comert doar in perioada octombrie-noiembrie, motiv pentru care trebuie sa profitati de ea din plin. Poate fi mancata cruda sau gatita, in versiuni cu sare sau cu zahar!

3 motive pentru care trebuie sa mancati gutui:

  1. Calmeaza diareea: gutuia contine polifenoli si pectine. Primii incetinesc contractiile intestinului si au un efect antiseptic, in timp ce pectinele retin apa, ceea ce permite oprirea mai rapida a diareei. De altfel, siropul de gutui este folosit, in farmacie, pentru a lupta impotriva diareei.
  2. Remineralizeaza organismul: guita contine numeroase minerale, cum ar fi potasiu, fosfor, magneziu, calciu, sodiu, iod, zinc sau fier. Cantitatitele variaza de la 5 la 13 % din aportul zilnic recomandat. Aceste minerale sunt importante pentru oase, muschi, sistemul nervos, sistemul imunitar…
  3. Ajuta la reglarea colesterolului: gutuia furnizeaza, in proportie de 75 %, fibre insolubile cum ar fi celuloza, lignina. Acestea au capacitatea de a incetini absorbtia grasimilor de catre sistemul digestiv si de a favoriza eliminarea acestora, ceea ce ajuta la mentinerea unui nivel normal al colesterolului.

Gutuia contine foarte putine glucide, 11 g de glucide la 100 de grame de fruct, fapt care face sa fie mediu-dulce.

Este un fruct mediu-caloric, 57 de calorii la 100 de grame de fruct. Este ca si cum ai manca un kiwi. Gutuia are mai putine calorii decat strugurii sau mango.

Gutuia contine, practic, toate vitaminele din grupa B (mai putin B8 si B12), care imbunatatesc functionarea cognitiva, echilibrul psihic, previn maladiile cardiovasculare si osteoporoza, precum si vitaminele E si C.

Atentie la alergii! Persoanele alergice la mesteacan pot fi alergice si la gutui, care face parte din familia rosaceeelor, alaturi de prune, piersice, pere, caise si mere.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *