Scrie...

SANATATE

Hartuirea la locul de munca provoaca dureri de ceafa

Share

O asociere surprinzatoare a fost observata intre hartuirea la locul de munca si riscul de a avea dureri de ceafa.

Studiul, realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Montreal, s-a desfasurat pe circa 10.000 de salariati (din toate sectoarele de activitate).

Prima constatare a fost ca 11% dintre barbati si 18% dintre femei declara ca sufera de dureri de ceafa, dese sau permanente, cu o intensitate care le perturba activitatea profesionala. Cu ajutorul unui chestionar, s-au pus in evidenta factorii de risc, cum ar fi munca repetitiva, pozitia sau exigentele ridicate. Surprinzatoare a fost legatura intre aceste dureri si hartuire, fie de ordin psihologic (intimidare), fie fizic (indeosebi cu caracter sexual).

Potrivit autorilor studiului, in aceasta asociere sunt implicate mai multe mecanisme, printre care cresterea tensiunii musculare, actiunea asupra sistemului nervos simpatic (cu impact asupra contractiei musculare) sau influenta asupra perceptiei durerii (mecanismul psihosomatic). In orice caz, arata cercetatorii, „programele care au in vedere lupta impotriva hartuirii la locul de munca pot contribui la scaderea semnificativa a tulburarilor musculo-scheletice, printre care durerile de ceafa”.

 

Tag
Articolul următor

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul