Un implant dentar este un surub de titan care serveste drept stalp pentru inlocuirea unui dinte care lipseste. Implantul este inserat in osul maxilar sau mandibular printr-o interventie chirurgicala. Ulterior, se asteapta o perioada de timp, pana se stabileste o relatie de legatura (osteointegrare) intre implant si os (minim 6 luni), astfel ca implantul sa poata servi drept sprijin pentru o coroana, proteza partiala/totala fixa sau proteza mobilizabila.
Implantele dentare pot sa inlocuiasca un singur dinte sau mai multi dinti. Protezele cu sprijin implantar au aspect asemanator dintilor naturali, iar functia dintelui lipsa este preluata de proteza cu sprijin implantar. Terapia implantara reprezinta o optiune restaurativa cu un lung istoric clinic. Implantele dentare pastreaza integritatea structurii faciale și reduc inconvenientele asociate pierderii dintilor.
Cum intretinem noii dinti?
Nimic deosebit! Pentru a intretine un bun rezultat este suficient periajul dentar ca cel pentru dintii naturali, precum si celelalte metode de igiena orala, dusul bucal si ata dentara.
Iata cateva sfaturi pentru o igiena corecta:
– periati-va de cel putin doua ori pe zi (dimineata si seara), ideal ar fi dupa fiecare masa;
– utilizati o apa de gura ce contine fluor pentru clatirea gurii dupa periaj;
– pentru curatarea spatiilor interdentare folositi ata dentara;
– pentru curatarea spatiilor interimplantare folositi periute interdentare sau, cel mai bine, dusul bucal (dispozitiv folosit acasa, cu rol in igiena orala, care ajuta la indepartarea placii bacteriene si previne aparitia tartrului, actionand pe baza unui jet de apa.);
– este necesar ca pacientul sa vina regulat la control (6 luni) si igienizare profesionala.
Se considera ca implantele dentare au cea mai mare rata de succes dintre toate tratamentele stomatologice. Implantele dentare nu se cariaza, dar atunci cand igiena orala nu este corecta se poate dezvolta periimplantita, afectiune ce poate duce la infectarea tesutului din jurul implantului si ulterior la pierderea lui.