Atunci cand va ganditi sa porniti o afacere sau cand incercati sa cumparati sau sa vindeti ceva sunteti nevoiti sa negociati. Acest lucru este un adevarat motiv de stres, deoarece frica esecului si atitudinea persoanei din fata dvs va pot bloca si va pot face sa pareti stangaci si nepriceputi. Ganditi-va doar ca totul depinde de dvs si de increderea pe care o aveti in propriile forte.
Veniti la intalnire cu temele facute de acasa. Trebuie sa fiti informati in privinta persoanei cu care veti negocia, pentru a va asigura asupra seriozitatii ei. Daca veti veni insotiti, instruiti-va „coechipierul”. Asigurati-va ca stie ce sa spuna si ca nu va face gafe. Pregatiti-va pledoaria bine dinainte si fiti gata sa faceti fata la orice situatie neprevazuta.
Identificati care sunt prioritatile dvs. Trebuie sa stiti de la inceput raspunsul pe care vreti sa-l obtineti, dar sa nu excludeti un posibil esec. Veti fi mai putin stresati si veti reusi sa comunicati cu usurinta fara balbaieli si ezitari.
Daca sunt implicate acte sau alte documente fiti gata sa le aveti pe toate la indemana si pregatiti sa le aratati. Trebuie sa insuflati incredere inca din primele momente si sa dovediti ca sunteti persoane corecte.
Chiar daca persoana cu care v-ati intalnit are un aer mai degajat si se poarta destul de familiar, nu renuntati la caracterul formal al intalnirii. Nu trebuie sa pareti o persoana rece si insensibila, insa nu este indicat sa dati senzatia de frivolitate si impolitete.
Un lucru esential este punctualitatea. Daca ati fixat o anumita ora, este bine sa ajungeti la locul intalnirii cu cinci sau chiar zece minute inainte.
Indiferent de ceea ce sustine persoana cu care v-ati intalnit, ascultati-o cat se poate de atent si respectati-i punctul de vedere chiar daca aveti o cu totul alta parere. incercati sa aratati ca va intereseaza opinia sa, dar ca aveti si dvs dreptul la replica. Stapaniti-va emotiile si nervii. Controlati-va fiecare cuvant si nu dati atentie unor gesturi care va displac. incercati sa faceti in asa fel incat ca posibil partener de afaceri sa ajunga la concluzia ca dvs aveti dreptate.
Chiar daca se ajunge la discutii tensionate, nu intrati in panica. Nu este totul pierdut. Incercati sa calmati atmosfera si sa incercati sa schimbati pentru cateva clipe subiectul. Remarcati ca ar fi bine o pauza de cafea sau incepeti sa spuneti un banc. Cand firul discutiei se va relua, rezultatele ar putea fi cu totul altele.
Trebuie sa invatati sa va retrageti din discutie cu delicatete, fara miscari bruste sau limbaj violent. In cazul in care v-ati dat seama ca persoana din fata dvs nu inspira incredere, incercati sa deturnati usor discutia sau sa o amanati pe alta data. Dati impresia ca ati avea si alte variante, care par mai convenabile si ca aveti de ales. Veti evita situatiile neplacute si eventualele insulte la adresa dvs.