Scrie...

SANATATE

Invingeti stresul

Share

Termenul de „stres” a intrat in medicina in 1936, fiind considerat o adaptare a organismului la orice modificari ale mediului intern si extern. Exista situatii de stres in care organismul nu se mai adapteaza, ci se apara, functionand efectiv „pe avarie”.

Stresul poate fi util
Dar numai daca este pozitiv. Oamenii de stiinta au identificat o stare tranzitorie de excitare placuta, care le da oamenilor tarie. In plus, dupa starea de tensiune vine intotdeauna cea de relaxare, euforie. Asa se intampla, de exemplu, dupa un salt cu parasuta, dupa finalizarea unor lucrari stresante etc. In astfel de circumstante, in organism are loc o explozie de adrenalina, care tonifica si intareste toate organele si sistemele, dar in acelasi timp se verifica si disponibilitatea lor de a se confrunta cu un atac mai serios.

Si daunator
La primele simptome ale unei furtuni iminente, glandele suprarenale incep sa produca in mod activ hormoni de stres – adrenalina si cortizol. Prin urmare, se accelereaza bataile inimii si respiratia, incetineste digestia, creste presiunea si cantitatea de zahar din sange, au loc modificari ale balantei de apa-sare si asa mai departe. Organismul literalmente ruleaza in stare de avarie, aceasta fiind, de obicei, reactia pe termen scurt, dar, daca problema devine permanenta, ea are sanse reale sa submineaze sanatatea. Si toate acestea pe fondul epuizarii nervoase.

Daca stresul v-a cucerit…
In cazul in care simtiti ca ati cazut deja in ghearele stresului, cel mai important aspect este sa va asigurati suficient timp de odihna. Foarte importanta este si activitatea fizica, deoarece ea va poate ajuta foarte mult sa eliberati tensiunea nervoasa. In plus, trebuie sa va asigurati ca va alimentati corect si ca evitati mesele grele.

O arma importanta impotriva stresului este zambetul! Acesta va ajuta atat pe dumneavoastra, cat si pe cei din jur, contribuind la realizarea unei atmosfere mai relaxante si alungand gandurile rele!
Psihologii mai spun si ca un animal de casa reprezinta o solutie sigura pentru alungarea stresului. Indiferent de solutia aleasa, nu uitati ca stresul este un adevarat inamic al sanatatii dumnavoastra si daca va confruntati deja cu aceasta problema, trebuie sa o tratati cu cea mai mare seriozitate.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *