Scrie...

MAGAZIN

Istoria Zilei Îndrăgostiţilor

Share

În fiecare an, pe 14 februarie este celebrată ziua Sfântului Valentin, ocazie cu care îndrăgostiţii îşi fac declaraţii de iubire şi îşi dăruiesc flori, bomboane şi felicitări… Dar, interesant de văzut este cum s-a ajuns la Ziua Îndrăgostiţilor asa cum o cunoaştem astăzi.

Era pre-creştină

În Roma antică, în zilele de 13, 14 şi 15 februarie avea loc festivalul Lupercalia, în onoarea zeului fertilităţii, Lupercus. Aceasta este considerată originea sărbătorii iubirii de astăzi, însă atunci momentul era marcat cu totul diferit. Potrivit lui Noel Lenski, profesor de istorie în cadrul Universităţii Colorado din Boulder, bărbaţii tineri mărşăluiau goi pe străzi şi le loveau pe femei cu piei de capră sau de câine, cu scopul de a le spori fertilitatea.

În jurul anului 197

În timpul domniei împăratului Aurelian, un creştin numit Valentin din Terni a fost transformat în martir. Despre viaţa lui sunt cunoscute foarte puţine lucruri, unul dintre acestea fiind faptul că, în anul 197 e.n., a fost numit Episcop de Interamna (în prezent Terni) şi a încetat din viaţă la scurt timp după aceea. Din ordinul prefectului roman Placid Furius, Valentin a fost întemniţat, torturat şi decapitat pe Via Flaminia din Roma pentru propovăduirea creştinismului. Conform legendei, el a încetat din viaţă în ziua de 14 februarie.

Circa 269

Un alt creştin, preotul Valentin din Roma, a fost martirizat, de această dată sub domnia împăratului Claudius. El îi ajuta pe creştini în vremurile persecuţiei, iar din acest motiv a fost trimis după gratii. Legenda spune că, în timp ce se afla în închisoare, el le trimitea scrisori prietenilor săi, pe care le semna „De la al tău Valentin”. Potrivit unei alte versiuni, Claudius nu le permitea bărbaţilor tineri să se însoare, deoarece astfel ar fi fost mai buni soldaţi, iar Valentin a fost arestat pentru că oficia căsătorii în secret. În ambele cazuri, ziua presupusă a morţii lui Valentin din Roma este 14 februarie 269.

În jurul anului 496

Papa Gelasius a hotărât ca pe 14 februarie să fie sărbătorită ziua Sf. Valentin, în încercarea de a stopa festivalul păgân numit Lupercalia.

Anul 1382

Poetul englez Geoffrey Chaucer a publicat opera „Parlamentul păsărilor” (The Parlement of Foules), despre care se spune că este prima creaţie literară în care ziua de Sf. Valentin este menţionată drept sărbătoarea dragostei. Cartea a fost scrisă cu prilejul logodnei lui Richard al II-lea al Angliei cu Anne de Boemia.

Anul 1400

În ziua de Sf. Valentin, în Paris, a fost inaugurat un „tribunal al iubirii”, care se ocupa de probleme ale inimii: contracte prenupţiale, divorţuri, infidelitate sau violenţe domestice. Câţiva ani mai târziu, Charles, Duce de Orleans, i-a scris primul bileţel de Ziua Îndrăgostiţilor iubitei sale, în timp ce era închis în Turnul din Londra, în urma Bătăliei de la Agincourt, din 1415.

Anul 1601

Ziua Sf. Valentin a devenit foarte populară datorită replicii Ofeliei, un personaj din tragedia „Hamlet” a lui William Shakespeare. („Tomorrow is Saint Valentine’s day, / All in the morning be time, / And I a maid at your window, / To be your Valentine”).

Secolul al XVIII-lea

În anul 1797, în Anglia, a fost publicată cartea „The Young Man’s Valentine Writer”, ce conţinea mesaje şi versuri sentimentale, destinate tinerilor îndrăgostiţi care nu erau capabili să le compună singuri. La începutul secolului al XIX-lea, felicitările de Sf. Valentin au devenit atât de populare încât fabricile au început producţia lor în masă.

Se estimează că un miliard de felicitări vor fi trimise în întreaga lume cu ocazia Sf. Valentin, făcând din această sărbătoare a doua ca cifră de vânzări, după Crăciun.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *