Omul este dotat cu capacitatea de a rade, de a comunica si de a se exterioriza prin veselie. Rasul reprezinta o stare sufleteasca exprimata printr-o miscare a fetei si a gurii, insotita de un sunet specific nearticulat.
In timp, cercetatorii au ajuns la concluzia ca centrul rasului este localizat in emisfera dreapta a creierului, iar o disfunctionalitate a acesteia ar duce la pierderea simtului umorului. Medicii au fost dintotdeauna preocupati de posibilitatea folosirii rasului in beneficiul omului si pentru mentinerea sanatatii acestuia. S-a constatat ca rasul exteriorizeaza stari de spirit pozitive, reprezentand un stimulent si un remediu impotriva multor afectiuni. Acum peste 2.000 de ani, medicii greci considerau ca „inima voioasa este mai buna ca orice leac”.
Din punct de vedere functional, rasul antreneaza in special aparatul respirator. Datorita miscarilor energice care le imprima muschilor respiratori, rasul are o influenta benefica in procesul de respiratie, mai ales la bolnavii care sufera de bronsite, viroze si alte afectiuni respiratorii. Rasul reprezinta un adevarat masaj pentru cord, amplificandu-i frecventa si profunzimea pulsatiilor si reechilibrand circulatia sanguina. In plus, rasul are rolul de a reduce frecventa pulsului, a tensiunii arteriale si de a fi un remediu pentru starea de stres. Chiar si activitatea aparatului digestiv este influentata de ras, iar remarca „rasul ingrasa” are partea ei de adevar. O persoana care rade in timp ce mananca va asimila mult mai bine decat una care mananca fara nici o placere si fara a schita un zambet.
Rasul este un bun tonic si un stimulent al psihicului, ajungandu-se la concluzia ca persoanele vesele, care rad mult, se imbolnavesc mai greu si se vindeca mai repede. In plus, in cazul durerilor de cap, relaxarea muschilor din timpul rasului este mai eficienta decat un antinevralgic.