Scrie...

SANATATE

Mare atentie! Machiajul provoaca schimbari ireversibile

Share

Substantele chimice prezente in produsele de machiaj, oja si ambalaje alimentare provoaca menopauze precoce, avertizeaza cercetatorii.

Rezultatele cercetarilor arata ca la femeile care se expun unor doze ridicate de astfel de substante menopauza poate interveni cu doi ani si jumatate mai devreme decat la celelalte femei sau chiar mai devreme, relateaza 7sur7.be.

In ceea ce priveste riscul potential, cercetatorii aduc in discutie ftalatii, grup de substante chimice prezente in materialele plastice, produsele cosmetice, menajere si in ambalajele alimentare. Studii recente au aratat ca acestia pot duce la cresterea riscului de cancer, diabet, obezitate si chiar la feminizarea creierului adolescentilor.

Cercetatorii americani afirma ca aceste produse chimice perturba sistemul de reproducere al femeilor, inclusiv ovarele, ducand la o menopauza timpurie. Dr Natalia Grindler, de la Universitatea Washington din St Louis (Missouri), si colegii sai au studiat nivelurile de ftalati din sange si urina la 5.700 de femei.

Cele care aveau cele mai mari cantitati intrasera la menopauza de timpuriu, in medie cu 2,3 ani ani devreme decat celelalte. Varsta medie pentru menopauza este 51 de ani. Dr Grindler afirma insa ca unele femei pot intra la menopauza cu 15 ani mai devreme, cam la 35 de ani. Menopauza precoce determina rate mai ridicate de accidente vasculare cerebrale, boli cardiace, probleme osoase si hemoragii cerebrale fatale.

Dr Grindler a spus ca nu se stie inca de ce unele femei aveau niveluri mai ridicate de ftalati in sange si urina. „In acest stadiu exista multe lucruri pe care nu le stim, cercetarile noastre se afla inca in stadiu preliminar, insa primele rezultate sunt suficiente pentru a sugera ca aceste produse au un efect negativ pe termen lung”, a spus cercetatoarea.

 

Tag

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *