Buzele sunt percepute ca aspect estetic principal al segmentului inferior al fetei, completand frumusetea fetei la femei si constuind element de atractie fizica pentru barbat. Volumul si forma bine definita a buzelor dau impresia de sanatate si vigoare accentuand frumusetea si senzualitatea.
Cu trecrea timpului buzele isi pierd volumul, dar si forma, devenind plate si subtiri, accentuandu-se ridurile periorale, dar si cele de la comisuri, accentuand senzatia de imbatranire. De-a lungul timpului, au fost imaginate multe metode de marire a buzelor.
Dupa procedura chirurgicala ce folosea dermul ca suport pentru augmentare, dar care are dezavantajul insuficientei predictibilitati si a resorbtiei in timp, utilizarea colagenului a condus la posibilitatea de tratament eficient si predictiv a ridurilor dinamice si de varsta. Dezavantajul timpului scurt de remanenta a colagenului este in prezent depasit de compusii de acid hialuronic (HA), care reprezinta de fapt indicatia princeps pentru augmentarea buzelor. Exista, de asemenea, posibilitatea utilizarii unor endoproteze de silicon pentru augmentarea buzelor, dar, din experienta noastra, acestea nu conduc la cel mai bun rezultat.
Procedura este indicata atunci cand estetica fetei impune restaurarea unor elemente de proportionalitate a buzelor (forma si marime, volum), cat si mentinerea unor rapoarte la nivelul segmentului inferior al fetei. Orice modificare excesiva va putea conduce la un aspect neplacut al fetei.
Despre procedura
Evaluarea dorintelor pacientei trebuie facuta cu multa atentie. Se realizeaza fotografii ale fetei, care modificate printr-un program de prelucrare grafica vor arata aspectul pe care acestea le vor avea ulterior. Aceasta analiza trebuie realizata in contextul efectului pe care il vor avea asupra intregii fizionomii.
Procedura se realizeaza sub anestezie. Se pot utiliza, de asemenea, anestezice de contact, uneori acestea fiind suficiente. Injectarea HA se realizeaza cu miscari usoare, dar intr-un termen cat mai scurt, pentru a evita accentuarea edemului consecutiv, urmarindu-se atingerea scopului previzionat si a simetriei buzelor.
Acidul hialuronic este un polizaharid cu structura ramificata, produs sintetic similar celui din tesuturi. Are un rol structural de sustinere a tesuturilor ceea ce explica si diminuarea volumului acestora prin procesul de imbatranire. HA injectat la nivelul buzelor nu va determina o marirea a acestora prin el insusi, ci prin legarea moleculelor de apa din tesut. De aceea o hidratare normala a tesuturilor este recomandata.
HA este un produs care se resoarbe in decurs de aproximativ un an. Totusi sustinem utilizarea sa in detrimentul unor produsi de silicon (endoproteze injectabile) datorita aspectului natural pe care il confera buzelor, cat si a riscurilor de complicatii aproape inexistente.
Articol scris de dr. Lucian Popa, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica
0745.634.684
Iasi
lucpopa@yahoo.com
www.estetica-iasi.ro