Scrie...

NUTRITIE & DIETE

Miere de albine vs. zahăr

Share

Mierea naturală este un lichid dulce, aromat, cu o mare valoare nutriţională şi numeroase beneficii pentru sănătate, fiind utilizată ca aliment şi ca medicament din vremuri străvechi.

Mierea de albine constă, în principal, din zaharuri şi apă. Pe lângă acestea, mai conţine câteva vitamine şi minerale, inclusiv vitamine din grupul B. În plus, mai conţine amino-acizi, substanţe cu proprietăţi de antibiotic, proteine, antioxidanţi şi micronutrienţi. Zaharurile din miere sunt mai dulci şi aduc mai multă energie comparativ cu îndulcitorii artificiali. Cel mai abundent zahar din miere este fructoza.

Dintre vitaminele din mierea de albine trebuie menţionate: acidul ascorbic, acidul pantotenic, niacina şi riboflavina; alături de acestea se găsesc minerale precum calciul, cuprul, fierul, magneziul, manganul, fosforul, potasiul şi zincul.

Citește și: „Efectele sodiului asupra organismului”

Atât mierea, cât şi zahărul sunt alcătuite, în principal, din glucoză şi fructoză. În zahăr, glucoza şi fructoza sunt unite şi formează zaharoza obţinută din sfeclă şi trestia de zahăr. În miere, fructoza şi glucoza nu sunt unite. În plus, aproximativ 25 de oligozaharide au fost detectate în compoziţia mierii. Trebuie să mai ştiţi şi că, în timp ce o linguriţă de zahăr are 49 de calorii, o linguriţă de miere are 68 de calorii, datorită densităţii mierii mai mari comparativ cu cea a zahărului.

Diferenţa dintre digestia mierii comparativ cu a zahărului este dată de enzimele existente sau nu în aceste produse. Zahărul trece prin stomac fără a fi digerat, deoarece enzimele de la acest nivel nu îl pot digera. Zahărul este digerat la nivelul intestinului subţire. Mierea diferă prin enzimele adăugate nectarului de către plante, enzime care scindează zahărul în două molecule simple, fructoza şi zaharoza. Aceste molecule sunt direct absorbite în organism. Atunci când mierea este încălzită, aceste enzime sunt distruse, pierzându-se totodată şi o parte dintre nutrienţi, cum ar fi unele vitamine.

În ceea ce priveşte teoriile conform cărora băuturile calde nu ar trebui să fie îndulcite cu miere deoarece ar duce la apariţia unor compuşi toxici, acestea au fost contrazise prin studii care au arătat că astfel de substanţe apar doar la fierberea mierii la peste 140 de grade, cel puţin 30-40 de minute.

Articol scris de Adina Rusu, specialist în nutriție și dietetică

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *