Scrie...

SANATATE

Milenialii, predispusi la cancere asociate obezitatii

Share

Tinerii, in special cei din generatia „milenialilor” prezinta rate din ce in ce mai ridicate de cancere alimentate asociate obezitatii, potrivit unui raport emis de Societatea Americana de Cancer.

Incidenta a 6 dintre cele 12 tipuri de cancer asociate obezitatii este mai ridicata la adultii tineri, sustine societatea americana intr-un comunicat in care sunt descrise rezultatele unui studiu publicat in jurnalul The Lancet Public Health.

Riscul ca milenialii sa dezvolte anumite tipuri de cancer este aproape dublu in comparatie cu cel pe care il prezentau la aceeasi varsta persoanele cunoscute drept „baby boomers”, adica cele nascute dupa al Doilea Razboi Mondial.

A fost observata o „crestere accentuata” a generatiilor „succesiv mai tinere” afectate de cancer, a notat societatea in cadrul comunicatului care subliniaza concluziile cercetarii. Cancerul colorectal, endometrial, pancreatic si de vezica biliara se numara printre cancerele cele mai des intalnite la tineri. Totusi, potrivit studiului, cresterea incidentei tumorilor a fost observata in cazul a doar doua dintre cele 18 tipuri de cancer care nu sunt asociate cu obezitatea. Rata de incidenta s-a stabilizat sau s-a micsorat in cazul celorlalte, chiar si in cazul cancerelor asociate fumatului si infectiilor, a notat societatea.

Greutatea corporala excesiva este un carcinogen din cauza hormonilor produsi de celulele grase, iar expunerea timpurie, in diverse perioade de dezvoltare, complica aceasta problema, a notat CNN.

Alarmant pentru viitoarele implicatii asupra sanatatii publice nu este riscul ridicat, ci modificarea acestuia, au notat autorii cercetarii. „Avand in vedere cresterea semnificativa a prevalentei supraponderalitatii si obezitatii in randul tinerilor si riscul tot mai ridicat de aparitie a cancerelor asociate obezitatii la generatia de azi, povara viitoare a acestor tipuri de cancer s-ar putea agrava pe masura ce generatiile mai tinere imbatranesc, progresul inregistrat in ultimele decenii in ceea ce priveste reducerea mortalitatii oncologice putand fi stopat sau inversat”, a atras atentia doctor Ahmedin Jemal, unul dintre autorii studiului.

„Tendintele in ceea ce priveste cancerul la adultii tineri servesc adesea drept indicator privind viitoarea povara a cancerului asupra adultilor mai in varsta, categorie in randul careia sunt inregistrate cele mai numeroase cazuri de cancer”, au precizat specialistii.

Potrivit unei analize a Cancer Research UK, publicata la inceputul anului 2018, milenialii ar urma sa devina generatia cea mai supraponderala de cand au inceput sa fie stranse datele statistice. Peste 7 din 10 persoane nascute intre inceputul anilor ’80 si mijlocul anilor ’90 ar urma sa devina obeze intre 35 si 44 de ani, conform rezultatelor cercetarii.

Spre deosebire de mileniali, doar 5 din 10 oameni din generatia „baby boomers” erau supraponderali sau obezi la aceeasi varsta, sustine analiza Cancer Research UK, efectuata in baza unor studii privind situatia sanatatii populatiei in Anglia.

Tag

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *