Scrie...

SANATATE

Motivele pentru care viitorii tati trebuie sa renunte la fumat!

Share

Potrivit unui studiu dat publicitatii recent, barbatii care fumeaza in timpul celor sase luni dinaintea conceperii unui copil risca sa provoace alterarea ADN-ului bebelusului.

Se stia deja ca o mama care fumeaza poate produce modificari genetice la nou-nascut, scrie 20minutes.ch.

Acum s-a descoperit ca si tigarile fumate de viitorul tata pot pune in pericol sanatatea copilului. Un studiu aparut in publicatia Federation of American Societies for Experimental Biology arata ca tigarile fumate de barbati pot altera ADN-ul bebelusilor.

Inainte sa ajunga la aceasta concluzie, echipa dr Julian Laubenthal de la School of Life Sciences – Universitatea Bradford (Marea Britanie) a analizat sangele si sperma tatilor din 39 de familii in perioada de conceptie, precum si sangele mamelor si al bebelusilor la nastere. Rezultatele au aratat alterari ale ADN-ului la copiii nascuti dintr-un tata fumator. Cercetatorii au ajuns astfel la concluzia ca tulburarile provocate de fumul de tigara sunt transmisibile de la tata la copil, probabil prin sperma.

Dr Julian Laubenthal si colegii sai considera ca numeroasele campanii anti-fumat nu ar trebui sa se limiteze la viitoarele mame, ci sa-i sensibilizeze si pe barbati. Cercetatorii apreciaza ca barbatilor ar trebui sa li se recomande sa nu mai fumeze cu catva timp inaintea conceperii unui copil, tinand seama de faptul ca celulele spermatice ajung la maturitate in trei luni.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *