Scrie...

RELATII SI SEX

O partida de sex memorabila va poate lasa fara… memorie!

Share

O femeie in varsta de 54 de ani s-a prezentat alaturi de sotul ei la Spitalul Universitar din Georgetown spunandu-le doctorilor ca nu-si poate aminti nimic din ceea ce s-a intamplat in ultimele 24 de ore.

Memoria ei mai recenta era destul de neclara. Un singur lucru si-l amintea inca si anume ca aceasta stare de amenzie a inceput imediat dupa ce a incheiat o partida de sex „memorabila” alaturi de sotul sau, conform LiveScience.com.

Desi suntem obisnuiti sa ne impartim experientele sexuale in „partide memorabile” sau „partide pe care nu ni le mai amintim”, pentru unii oameni iata ca o partida de sex poate fi si una si alta. Femeia, al carei caz a fost prezentat in  The Journal of Emergency Medicine (Jurnalul Medicinei de Urgenta), a trecut printr-o stare de amnezie completa temporara, o stare rara in care subiectul isi pierde pur si simplu toate amintirile pentru o perioada de timp.

Oamenii care au suferit astfel de amnezii complete temporare nu manifesta de obicei niciun alt efect secundar, iar problema pierderii de memorie este de cele mai multe ori reversibila in interval de timp de cateva ore. O astfel de conditie medicala este rara, afectand intre 3 si 5 oameni din 100.000 in fiecare an. Problema este insa ca medicii nu stiu ce declanseaza aceasta stare si nici de ce pacientii raman alerti si aparent bine-dispusi, desi le lipsesc mari parti din memorie.

„Nu stim prea multe despre cauze”, recunoaste Sebastian Ameriso, neurolog la Institutul pentru Cercetari Neurologice din Buenos Aires, care a studiat cazul femeii de 54 de ani. „Desi provoaca multa teama, dar un astfel de eveniment medical este complet benign in cele mai multe cazuri si nu are legatura cu un atac cerebral sau cu orice altceva ce ar putea afecta creierul”, a mai adaugat el.

O partida de sex poate declansa amnezia completa temporara, la fel cum aceasta poate fi declansata si de alte activitati intense. Oamenii cu varsta intre 50 si 60 de ani intra in categoria de populatie cu factor crescut de risc de a trece printr-un astfel de episod, episod care de obicei este unic.

In cazul femeii de 54 de ani din Washington, D.C., amintirile din ultima zi, inainte de a se prezenta la spital, erau in ceata, iar starea de confuzie a inceput imediat dupa partida de sex. La fel ca si in majoritatea cazurilor de acest fel, testele cu rezonanta magnetica si cu computerul tomograf realizate asupra creierului nu au indicat nimic iesit din comun. Pana cand a parasit departamentul de primiri urgente al spitalului, memoria aproape ii revenise complet.

Cea mai probabila explicatie a amneziei, sustin medicii, este ca problema nu ar fi la creier, ci la nivelul gatului. In ianuarie 2010 intr-un studiu publicat in revista medicala Stroke, Sebastian Ameriso si colegii sai au realizat sonograme asupra zonei cervicale la 142 de pacienti care au suferit in interval de timp de o saptamana de amnezie completa temporara. In urma acestui examen medicii au descoperit ca 80% dintre pacienti aveau o insuficienta a valvelor din vena jugulara.

Aceasta vena, ce coboara de o parte a gatului, transporta sangele dezoxigenat, folosit de creier, inapoi spre inima. Valvele acestei vene impiedica fluxul de sange sa se intoarca la creier, insa daca aceste valve nu se inchid suficient de bine, sangele folosit de creier poate ajunge din nou la sistemul nervos central. Astfel, fara sa-si dea seama, in cazul anumitor activitati fizice, cum ar fi o partida de sex sau ridicarea de greutati, pacientii pot determina revenirea sangelui dezoxigenat la creier prin cresterea presiunii interabdominale. Acest procedeu se numeste „manevra Valsalva”. Cresterea presiunii in abdomen duce la o crestere a rezistentei la inaintare a sangelui din jugulara spre inima, iar daca valvele jugularei nu se inchid complet, sangele poate reajunge la creier. In etapa imediat urmatoare, sangele sarac in oxigen se aduna in venele prin care sangele folosit de creier este indreptat spre inima, vene aflate in zona centrala a creierului, zona extrem de importanta pentru memorie. Rezultatul poate fi amnezia completa temporara, pana la reluarea fluxului sanguin normal.

Totusi, aceasta ipoteza nu explica de ce majoritatea pacientilor nu sufera decat o data in viata un astfel de episod, pentru ca asa-numita manevra Valsalva poate fi repetata inconstient de pacienti de numeroase ori.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *