Scrie...

INGRIJIREA CORPULUI

Omul, fiinta sociala

Share

Omul este o fiinta sociala. Lucru cunoscut si necontestat. Existenta sa este legata de a semenilor sai si dependenta de regulile impuse de societate si grupurile sociale. In acest cadru, o serie de persoane beneficiaza de succes si apreciere fara a face nici un efort, in timp ce altele sunt excluse fara nici un motiv aparent. Exista simpatii si antipatii, acestea guvernand relatiile interumane.

Nu dorim sa absolutizam totul, dar expresia noastra ca persoana determina un raspuns subconstient al interlocutorilor nostri. Astfel, etichetarea unei persoane nou cunoscute se face din primul moment. Aceasta eticheta influenteaza de foarte multe ori interrelatiile noastre.

Mai mult, fiecare dintre noi ne apreciem propria persoana intr-un mod critic, considerand ca anumite aspecte ar trebui sa fie altfel decat sunt si ar trebui corectate. Ne dorim un aspect placut si apreciat de catre ceilalti si, folosind modalitati de apreciere comparativa, ne dorim schimbari ale aspectului nostru. Aceste schimbari pot fi dorite la varste tinere pentru corectarea unor aspecte fizice (nasul, sanii, depozite de grasime localizata) sau incepand cu varsta medie, pentru mentinerea aspectului sau corectarea modificarilor survenite cu trecerea timpului. Tratamentele de intretinere au capatat cu trecerea timpului o diversitate si complexitate impuse de cerere si de dorinta de a oferi variante – industria dermato-cosmetica, dar si cea profesionala, propusa prin intermediul chirurgilor esteticieni, creand o moda din tratamentele de rejuvenare.

Moda determina dorinta multor practicieni de a aplica aceste tratamente avand doar notiuni de tehnica. Din punctul nostru de vedere, doar cunoasterea tehnicii nu este suficienta, ci este necesara si capacitatea practicianului de a aprecia si crea frumosul. Astfel, chirurgul estetician ar trebui sa poata participa efectiv la decizia pacientului in realizarea unui tratament, sfatuind si ajutand la alegerea cea mai potrivita pentru fiecare caz in parte, nelimitindu-se la rolul de executant al dorintelor pacientului.

In tratamentele faciale, substantele ca botox, acidul hialuronic, transferul autolog de grasime si-au castigat deja consacrarea.

Botox-ul (toxina botulinica tip A), toxina bacteriana, folosita inca din anii `60 pentru tratamentul torticolisului la copii, a devenit in prezent cel mai utilizat tratament pentru prevenirea ridurilor faciale. Eficacitatea sa este cu atat mai mare cu cat este folosit ca metoda de preventie a ridurilor de expresie de la nivel intersprancenar, coada ochilor (laba de gasca) si la nivelul fruntii. in opinia noastra, celelalte localizari, perioral si cervical, prezinta beneficii mai mici si riscuri mai mari datorita musculaturii de expresie importanta. Aplicarea se realizeaza cu un ac foarte fin, prin mici injectii dupa o anestezie de contact realizata cu o crema anestezica. Senzatiile determinate de procedura sunt negljabile (mica senzatie de arsura), iar pe o perioada de 24 ore este posibila roseata sau umflatura moderata. Sunt contraindicate masajul si aplicarea de creme faciale in prima zi. Botoxul blocheaza transmiterea nervoasa, efectul fiind vizibil dupa 2-5 zile. Intr-o perioada de 3 pana la 6 luni efectul dispare, mai repede la primele aplicatii. Mentinerea aspectului neted este asigurata de minimum doua tratamente anual.

Acidul hialuronic, polizaharid care se gaseste natural in tesutul uman, cu rol de suport structural, are capacitatea de a da volum tesutului in care este injectat prin legarea moleculelor de apa. Lantul sintetic de acid hialuronic, cu legaturi multiple, prelungeste durata de remanenta in tesuturi pana la 12 luni. Este utilizat in prezent din ce in ce mai mult pentru refacerea tonusului facial si cervical, noi compozitii si indicatii continuand sa apara. Indicatia primara este cea de umplere a ridurilor, a pliurilor naso-labiale, a ridurilor fetei si pentru marirea de volum a buzelor. Se aplica prin injectii repetate la nivelul zonei de corectat, sub anestezie locala. Mici echimoze sunt posibile pe o perioada de 48-72 ore.

Transferul autolog de grasime se realizeaza cu grasime recoltata de la nivelul soldurilor, abdomenului, regiunii poplitee, prin liposuctie sau chirurgical, recoltarea fiind urmata de injectarea grasimii centrifugate la nivelul regiunii faciale selectate. Sub anestezie locala, celulele grase sunt extrase prin aspiratie. Rezultatele procedurii se mentin pentru aproximativ un an. Metoda poate fi utilizata pentru corectia pliurilor nazo-geniene, conturul pometilor, augmentarea buzelor. Dezavantajul metodei este reprezentat de resorbtia posibil nesimetrica a tesutului gras transferat.

Si alte substante pot fi folosite pentru corectiile faciale: colagen, acid lactic, dar acestea sunt grevate de durata relativ scurta de remanenta sau de dependenta de reactia organica a tesutului interesat. Substantele lipolitice pot fi utilizate in scopul diminuarii depozitelor de grasime localizata.

Utilizarea acestor metode sau asocierea diverselor procedee este decisa de catre chirurgul estetician impreuna cu pacientul, pentru atingerea scopului propus. Cunoasterea exacta a efectelor, a conditiilor de aplicare si a modalitatilor de mentinere a rezultatelor este necesara deoarece efectul acestor proceduri este pus in valoare de masajul local, de aplicatii de creme hidratante, de conduite locale si generale ce vor fi precizate in mod particular de catre chirurgul estetician.

Articol scris de dl dr Lucian Popa, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica

Iasi

0745.634.684

lucpopa@yahoo.com

www.estetica-iasi.ro

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *