Două gălbenușuri crude de ou conțin de două ori mai mulți antioxidanți decât un măr, susține un grup de experți de la Universitatea Alberta din Canada.
Ouăle de găină reprezintă o sursă bogată în antioxidanți, care pot preveni dezvoltarea bolilor cardiovasculare și a cancerului, relatează portalul MedDaily.
În urma unei analize a gălbenușului de ou, ei au constatat că acesta conține doi aminoacizi – triptofanul și tirozina – cu proprietăți antioxidante deosebite. Astfel, conform concluziei lor, două gălbenușuri crude de ou conțin de două ori mai mulți antioxidanți decât un măr mediu și echivalează 25 de grame de afine.

Proprietățile benefice ale ouălor se reduc la jumătate în cazul în care sunt fierte sau prăjite, iar prepararea lor la microunde diminuează și mai mult efectul lor terapeutic.
În cadrul aceluiași studiu, oamenii de știință au identificat și mecanismul de acțiune al proteinelor din ou. S-a dovedit că acestea trec printr-un proces de transformare sub influența enzimelor din stomac și intestinul subțire și favorizează producerea de peptide, acestea din urmă acționând la fel ca mijloacele de scădere a tensiunii.
Studiul asupra beneficiilor ouălor nu s-a încheiat încă, în prezent cercetătorii de la Universitatea Alberta încearcă să identifice întreaga gamă de antioxidanți din ou.
Citește și Spanacul combate cel mai bine constipația