Un nou studiu american scoate în evidență valențe noi ale ciocolatei negre, care, consumată cu moderație, ca parte a unui stil de viață sănătos, poate duce la reducerea indicelui de masă corporală.
În ciuda aportului caloric ridicat, ciocolata este benefică pentru metabolism, dezvăluie studiul realizat pe baza observațiilor asupra a 1.000 de persoane și publicat de Archives of Internal Medicine.
Persoanele monitorizate, cu o vârstă medie de 57 de ani, care au consumat ciocolată în medie de două ori pe săptămână și au practicat sport de trei-patru ori în același interval de timp, au prezentat un indice de masă corporală mai mică decât cele care nu au mâncat ciocolată la fel de des.
Indicele de masa corporală (IMC) este un indicator statistic a masei unei persoane raportată la înălțimea ei, ajutând la evaluarea riscului de boli legate de greutatea excesivă sau de o deficiență de greutate.
„Este o descoperire oarecum surprinzătoare”, remarcă șefa echipei de cercetători Beatrice Golomb, de la Universitatea din California-San Diego.
„Înainte de a consuma un baton de ciocolată pe zi, amintiți-vă totuși că acesta conține 200 de calorii din zahăr și grăsimi saturate”, avertizează, cu toate acestea, Nancy Copperman, o cercetătoare care nu a participat la experimentul respectiv.
„Limitați-vă la o medie de 28 de grame de ciocolată neagră sau cacao cu un nivel scăzut de zahăr pe zi”, mai recomandă ea.
Alte studii au arătat că ciocolata este bogată în polifenoli și antioxidanți puternici, care ar putea limita stresul și reduce riscul de boli cardiovasculare, cancer și alte boli cronice.
„În măsura în care este consumată ca parte a unui stil de viață sănătos, ciocolata nu va duce la creșterea în greutate.
Dimpotrivă, ar permite un control asupra greutății”, precizează la rândul său Suzanne Steinbaum, directorul Departamentului de Boli de Inimă de la Spitalul Lenox Hill din New York.
Citește și Prăjiturile și biscuiții cresc riscul de cancer uterin!