Scrie...

SANATATE

Pericolul din bauturile energizante

Share

Un studiu american atrage atentia asupra faptului ca cine consuma bauturi energizante, apreciate mai ales de tineri, este expus la riscuri ale caror natura si intensitate sunt destul de putin cunoscute, scrie site-ul passionsante.be.

Cafeina, taurina, vitamine, extracte de plante, zaharuri, edulcorante – bauturile energizante au o mare cantitate de ingrediente active, „al caror continut este subestimat si scapa oricarui control”, se spune in articolul publicat in revista de specialitate Pediatrics.

Un studiu american a aratat ca 30% – 40% dintre copii si adolescenti consuma regulat acest tip de bauturi. Doctorul Rodi Courie scrie in Journal International de Medecine ca „acest lucru duce la serioase efecte secundare, printre care convulsii, diabet, tulburari cardiace, ale somnului sau de comportament. Au fost observate si interactiuni periculoase cu alcoolul si unele medicamente”.

Dupa ce au consultat literatura medicala, semnatarii studiului publicat in Periatrics ajung la concluzia ca bauturile energizante nu au niciun efect benefic semnificativ, ca marea cantitate de ingrediente este subestimata si scapa oricarui control si ca efectele farmacologice – cunoscute sau nu – ale acestora pot afecta serios sanatatea tinerilor.

Doctorul Rodi Courie adauga: „Autorii studiului sfatuiesc specialistii din domeniul sanatatii sa ia la cunostinta de existenta acestei probleme, tot mai serioase, sa informeze si sa faca recomandari familiilor si in scoli, invitând la prudenta. Trebuie intarita supravegherea toxicologica a acestor produse, pentru a stabili mai bine cantitatile periculoase de ingrediente, ca si efectele consumului cronic”.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *