Scrie...

SANATATE

Personalitatea influenteaza starea de sanatate

Share

Anumite caracteristici ale personalitatii pot influenta starea de sanatate, deoarece personalitatile sunt rezultatul genelor, dar si al mediului in care omul traieste.

Apartenenta la o anumita categorie de personalitate nu inseamna neaparat dezvoltarea unei anumite boli, insa trebuie sa fie luat in considerare riscul si sa se actioneze asupra acelor aspecte ale caracterului care pot influenta aparitia maladiei, spune psihologul Martin Hagger, de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie.

Prezentam mai jos o serie de maladii asociate celor mai intalnite tipuri de personalitati:

Optimistii

Aceste persoane vad jumatatea plina a paharului, insa au tendinta de a deveni supraponderale. Cercetatorii de la Universitatea Doshisha din Kyoto, Japonia, si de la alte centre medicale au evaluat persoane supraponderale care au urmat un regim de slabit cu o durata de sase luni, ce a implicat consiliere, nutritie si sport. Cercetatorii au descoperit ca cei care erau cei mai optimisti au slabit cel mai putin. Optimistilor le pasa mai putin de problema greutatii si nu rezistau tentatiilor.

Totodata, optimistii prezinta mai multe riscuri sa moara prematur, pentru ca au o mai mare incredere in capacitatile lor de a depasi dificultatile si din acest motiv isi asuma multe riscuri, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea California, la care au participat peste 1.500 de copii, monitorizati de la varsta de 10 ani pana au devenit adulti.

Anxiosii

Cercetatorii de la Universitatea Descartes, Paris, si de la Centrul pentru dependente si sanatate mintala din Toronto, au descoperit ca persoanele anxioase prezinta de cinci ori mai multe riscuri de a dezvolta ulcer stomacal. Totodata, aceste persoane sunt mai susceptibile de a fuma, a consuma alcool, a avea obiceiuri alimentare nesanatoase si probleme de somn – toate acestea determina cresterea nivelului aciditatii din stomac, provocand ulcere.

Aceste persoane pot avea in organism niveluri ridicate de cortizol – hormon al stresului -, care provoaca dureri de cap, acnee si infectii ale vezicii urinare.

Persoanele anxioase pot avea parte insa de o viata sexuala mai bogata, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Sheffield.

Sensibilii

Barbatii care au trasaturi considerate „feminine” – care dau dovada, de exemplu, de empatie si compasiune – au un nivel al stresului mai scazut si prezinta mai putine riscuri de a suferi un infarct, spun cercetatorii de la Universitatea din Glasgow. Intr-un studiu realizat de aceasta institutie, barbatii au fost evaluati in functie de trasaturile lor „masculine” – abilitati de conducere, forta, agresivitate, asumarea de riscuri – si „feminine” – empatie, compasiune, sensibilitate la nevoile celorlalti. Riscul de a suferi de o maladie cardiaca era invers proportional cu nivelul de trasaturi feminine al voluntarilor. Barbatii care sunt capabili sa vorbeasca despre emotiile lor vor cauta ajutorul celorlalti – inclusiv cel medical.

Certaretii

Persoanele furioase reactioneaza mai repede si mai puternic la stres, atat mintal, cat si psihologic, fapt care provoaca cresterea tensiunii arteriale si a pulsului. Comportamentul ostil, agresiv este una dintre cele mai nesanatoase trasaturi ale personalitatii. Intr-un studiu la care au participat 448 de femei care si-au facut mamografii la mai multe centre medicale, cercetatorii de la Spitalul de oncologie din Kifissia, Atena, au stabilit ca persoanele cu caracter agresiv prezentau mai multe probabilitati de a fi diagnosticate cu cancer mamar.

Se pare ca furia afecteaza puterea sistemului imunitar, facand organismul mai vulnerabil in fata bolilor. Totodata, riscul de maladii cardiace creste cu 50%, spun cercetatorii de la scoala de medicina Mount Sinai din New York.

Extrovertitii

Barbatii extrovertiti prezinta o mai mare probabilitate de a avea mai multi copii. Din punct de vedere fizic, ei nu sunt mai fertili, in schimb sunt foarte petrecareti, ceea ce creste cu 14% probabilitatea de a avea mai multi copii fata de persoanele mai putin deschise, spun cercetatorii de la Universitatea Sheffield.

Barbatii extrovertiti prezinta mai putine riscuri de a suferi de maladii cardiace, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Milano. Ei sunt mai putin expusi infectiilor si se refac mai bine dupa o boala.

Timizii

Persoanele timide prezinta cu 50% mai multe riscuri de a suferi un atac cerebral sau un infarct. Cercetatorii de la Universitatea din Northwestern, Chicago, au realizat un studiu care s-a intins pe 30 de ani si au aflat astfel ca persoanele timide duc vieti linistite, fara sa-si asume riscuri, iar orice situatie noua pentru ele poate fi o sursa de stres.

Persoanele timide sunt mai expuse infectiilor virale, precum banala raceala – indiferent de anotimp -, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din California, stresul fiind vinovat de acest lucru.

Onestii

Persoanele oneste prezinta mai putine riscuri de a se imbolnavi la nivel general (de orice tip de boala: diabet, hernie, tulburari osoase, sciatica, accident cerebral, Alzheimer), spun cercetatorii de la Universitatea din Edinburgh si de la Departamentul social si de sanatate publica din Glasgow. O cercetare care a avut la baza 190 de studii a stabilit ca persoanele oneste duc in general o viata sanatoasa, facand sport si avand o dieta alimentara corespunzatoare.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *