Scrie...

SANATATE

Pietonii cu căşti pe urechi, victime sigure ale accidentelor

Share

Numărul de accidente grave în care sunt implicaţi pietoni cu căşti pe urechi (iPod, MP3 etc.) s-a triplat în ultimii ani, potrivit unui studiu american publicat în revista Injury Prevention.

Victimele sunt mai ales adolescenţi şi tineri adulţi. Majoritatea incidentelor s-au produs în zonele urbane şi numai un caz din zece în zonele rurale, arată studiul. Victimele au avut în medie 21 de ani. Două treimi (68%) sunt de sex masculin şi cam tot atâtea aveau sub 30 de ani (67%) la momentul accidentului.

Autorii studiului consideră că pietonul este distras de muzică, căştile îl împiedică să audă zgomotele exterioare şi astfel apar accidentele. Însă, ascultatul de muzică la căşti se pare că reduce şi resursele cerebrale care răspund la stimulii exteriori, scăzând şi atenţia vizuală atât de mult încât cei care ascultă nu mai bagă de seamă ce se întâmplă în jurul lor, apreciază echipa dr Richard Lichenstein din Baltimore, Maryland. „Riscul pe care-l reprezintă utilizarea acestor aparate de către conducătorii auto este deja demonstrat”, arată cercetătorii. „Se ştiu însă puţine lucruri despre relaţia între purtarea căştilor şi accidentele în care sunt implicaţi pietoni”, adauga ei.

Telefoanele mobile şi aparatele hands free n-au fost luate în considerare în acest studiu.

Potrivit datelor furnizate de National Highway Traffic Safety Administration, în fiecare an, în SUA, mor 4.000 – 5.000 de pietoni loviţi de vehicule, adică 10-12% din totalul victimelor de pe drumurile din Statele Unite. În jur de 50 de pietoni mor anual călcaţi de tren.

Tag

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *