LOADING

Scrie...

Planta care invioreaza trupul si sufletul

Share

Sindromul dispeptic este o boala care se manifesta, mai ales, la persoanele afectate de etilism si nicotinism, prin tulburari digestive insotite de greutate in capul pieptului, greata, arsuri stomacale, hiperaciditate sau anaciditate cu balonari urmate de eliminare rapida prin flatulenta. Boala evolueaza spre colici abdominali violenti si pierderea poftei de mancare.

Obiceiul de a folosi plantele amare ca produs stomahic in dispepsii dateaza inca din antichitate, fiind mult utilizat de catre romani. Indienii din America de Sud consumau tuberculi amari de cartof, iar tonicul amar al indienilor din tribul Cherokee era preparat din planta numita stiintific Hydrastis canadensis, care poate fi consumata sub forma de praf sau ceai. In Europa, se mai consuma si frunzele amare de papadie, sub forma de salata.

Cea mai potrivita planta pentru tratarea dispepsiilor este considerata gentiana sau ghintura – Gentiana lutea. Un calugar pe nume Kneip recomanda gentiana sub forma de extract din radacina uscata: radacina se taie cubulete si se macereaza in rachiu alb; dupa o saptamana se filtreaza si se iau 20-30 de picaturi de extract intr-un pahar cu 6-8 linguri de apa. Cura dureaza 7-10 zile si are ca efect o digestie buna si redarea poftei de mancare.

Dupa o indigestie este suficienta 1 lingurita de extract adaugata in jumatate de pahar cu apa. Picaturile de gentiana luate pe o bucata de zahar ajuta persoanele slabite si epuizate dupa calatorii lungi. Calugarul Kneip scria: „Gentiana incalzeste, invioreaza si linisteste trupul si sufletul”.

Tag:

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *