Probioticele sunt folosite ca ingrediente active în alimente funcționale și conferă beneficii nutriționale și terapeutice.
Termenul de „probiotice” derivă din limba greacă și înseamnă „pentru viață” și a fost introdus în 1960. Organizația Mondială a Sănătății definește probioticele ca „microorganisme vii, care atunci când sunt administrate în cantități adecvate conferă beneficii asupra stării de sănătate a gazdei”.
Trebuie să conțină minim 108 microorganisme formatoare de colonii/ml.
Probioticele sunt microorganisme nepatogene care ameliorează echilibrul microflorei, în special la nivelul tractului gastrointestinal.
Cele mai utilizate probiotice sunt bacteriile acidofile (tulpini de Bifidobacterium și Lactobacillus, dar și unele drojdii precum Saccharomyces boulardii).
Selecția acestora se face pe următoarele criterii:
– să nu fie patogene,
– să fie rezistente la procesarea tehnologică, la depozitare și la pasajul prin tractul gastrointestinal,
– să colonizeze și să persiste în intestin,
– să adere la epiteliul intestinal,
– să echilibreze microflora,
– să aibă acțiune antimicrobiană și imunomodulatoare.
Mecanismele prin care probioticele își exercită efectele:
– reducerea pH-ului intestinal,
– producerea de substanțe antimicrobiene,
– stimularea celulelor imunomodulatoare,
– producerea de lactază,
– prin competiție cu patogenii la nivelul situsurilor de legare și receptorilor gazdei, competiție pentru nutrienți și factori de creștere.
Microorganisme (bacterii) care, administrate în cantități adecvate, conferă efecte benefice organismului gazdă:
Bacterii acidifiante (Lactobacillus and Bifidobacterium)
– transformă glucidele în acid lactic
– reduc ph
– previn infecțiile gastrointestinale
– efecte benefice asupra creșterii
– îmbunătățesc sistemul imun
– combat alergiile
– reduc stresul oxidativ
– ameliorează profilul lipidic
– previne cancerul de colon
– reduc inflamația
– absorbția mineralelor
Produsele alimentare cu conținut probiotic și rol de alimente funcționale se pot prezenta sub diverse forme:
Alimente convenționale: iaurturi, lactate, brânză proaspătă de casă cu conținut probiotic, sucuri de fructe cu probiotice, alimente pe bază de cereale care conțin probiotice și prebiotice (sinbiotice)
Suplimente alimentare sau lactate fermentate – special formulate ca vehicul pentru microorganismele probiotice și produșii lor de fermentație, care pot să conțină un sigur tip de microorganism sau amestecuri cu efect sinergic
Suplimente nutritive: capsule, plicuri, consumate pentru îmbunătățirea stării de sănătate
Kefirul – produs acidulat, prin fermentare se formează CO2. Kefirul are efect antitumoral, antibacterian, antifungic,
Iaurtul: obținut prin fermentație acidă lactică – Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus termophilus.
Se poate administra și la persoanele intolerante la lactoză.
Iaurtul:
– reduce nivelul de colesterol (observație la Massaii din Africa, care aveau nivele reduse de colesterol și erau protejați de boli cardio-vasculare, în ciuda consumului de grăsimi saturate și iaurt)
– întărește sistemul imun
– reface flora intestinală după diaree, tratamente antibiotice
– are efecte anticarcinogene.
Articol scris de Adina Rusu, nutritionist şi dietetician
Citește și Tratați buzele crăpate cu două uleiuri