Probioticele sunt folosite ca ingrediente active in alimente funcţionale si confera beneficii nutritionale si terapeutice.
Termenul de „probiotice” deriva din limba greaca si inseamna „pentru viata” si a fost introdus in 1960. Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste probioticele ca „microorganisme vii, care atunci cand sunt administrate in cantitati adecvate confera beneficii asupra starii de sanatate a gazdei”. Trebuie sa contină minim 108 microorganisme formatoare de colonii/ml.
Probioticele sunt microorganisme nepatogene care amelioreaza echilibrul microflorei, in special la nivelul tractului gastrointestinal. Cele mai utilizate probiotice sunt bacteriile acidofile (tulpini de Bifidobacterium si Lactobacillus, dar si unele drojdii precum Saccharomyces boulardii.
Selectia acestora se face pe urmatoarele criterii:
– sa nu fie patogene,
– sa fie rezistente la procesarea tehnologica, la depozitare si la pasajul prin tractul gastrointestinal,
– sa colonizeze si sa persiste in intestin,
– sa adere la epiteliul intestinal,
– sa echilibreze microflora,
– sa aiba actiune antimicrobiana si imunomodulatoare
Mecanismele prin care probioticele isi exercita efectele:
– reducerea pH-ului intestinal,
– producerea de substante antimicrobiene,
– stimularea celulelor imunomodulatoare,
– producerea de lactaza,
– prin competitie cu patogenii la nivelul situsurilor de legare si receptorilor gazdei, competitie pentru nutrienti si factori de crestere.
Microorganisme (bacterii) care administrate in cantitati adecvate confera efecte benefice organismului gazda:
Bacterii acidifiante (Lactobacillus and Bifidobacterium)
– transforma glucidele in acid lactic
– Reduc ph
– Previn infectiile gastrointestinale
– Efecte benefice asupra cresterii
– Imbunatatesc sistemul imun
– Combat alergiile
– Reduc stresul oxidativ
– Amelioreaza profilul lipidic
– Previne cancerul de colon
– Reduc inflamatia
– Absorbtia mineralelor
Produsele alimentare cu continut probiotic si rol de alimente functionale se pot prezenta sub diverse forme:
Alimente conventionale: iaurturi, lactate, branza proaspata de casa cu continut probiotic, sucuri de fructe cu probiotice, alimente pe baza de cereale care contin probiotice si prebiotice (sinbiotice)
Suplimente alimentare sau lactate fermentate – special formulate ca vehicul pentru microorganismele probiotice si produsii lor de fermentatie, care pot sa contina un sigur tip de microorganism sau amestecuri cu efect sinergic
Suplimente nutritive: capsule, plicuri, consumate pentru imbunatatirea starii de sanatate
Kefirul – produs acidulat, prin fermentare se formeaza CO2. Kefirul are efect antitumoral, antibacterian, antifungic,
Iaurtul: obtinut prin fermentatie acida lactica-Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus termophilus.
Se poate administra si la persoanele intolerante la lactoză. Iaurtul:
– reduce nivelul de coelsterol, (observaţie la Massaii din Africa, care aveau nivele reduse de colesterol si erau protejati de boli cardio-vasculare, în ciuda consumului de grasimi saturate si iaurt)
-intareste sistemul imun
-reface flora intestinala dupa diaree, tratamente antibiotice
-are efecte anticarcinogene
Articol scris de Adina Rusu, nutritionist şi dietetician