Scrie...

MAGAZIN

Proprietarii de animale sunt mai fericiti decat ceilalti

Share

Proprietarii de animale domestice sunt mai sanatosi si mai fericiti decat persoanele care nu au astfel de „prieteni”, arata un studiu realizat recent de psihologi americani.

Cainele este cel mai bun prieten al omului si al sanatatii acestuia. Cel putin asa indica un studiu american publicat in Journal of Personality and Psychology. După cercetari desfasurate in trei etape, psihologii de la Universitatea din Saint-Louis si Miami au ajuns la concluzia ca animalele de companie au efecte pozitive asupra vietii proprietarilor lor, mai sanatosi si fericiti decat ceilalti.

Chiar daca descoperirea nu este o surpriza, oamenii de stiinta au analizat in detaliu ce impact fizic si psihic au cainii, pisicile si alte animale asupra celor care le detin. In acest scop, au efectuat mai multe experiente. In primul rand, au invitat 217 persoane, barbati si femei, sa raspunda la cateva chestionare, pentru a evalua elementele care diferentiaza o persoana care are animale de companie de alta care nu are. „Am constatat ca proprietarii de animale de companie se simt mai bine decat ceilalti… Au mai mult respect de sine, sunt mai in forma, se simt mai putin singuri si nu-si fac atatea griji ca ceilalti”, arata autorul principal al studiului.

Cercetatorii au realizat alte doua experimente, unul pe 56 de proprietari de caini, in majoritate femei cu varsta medie de 42 de ani. Concluziile au confirmat binefacerile aduse de necuvantatoare, desi proprietarii nu dadeau semne ca ar prefera relatia cu animalul altor relatii. In afara de faptul ca intareste la proprietari respectul de sine, animalele constituie si un sprijin social cand stapanul lor are nevoie de asa ceva.

„Aceste rezultate aduc proba tangibila ca animalele au un impact deosebit de pozitiv asupra vietii stapanilor lor, atat pe plan psihic, cat si fizic, avand si rolul unui important sprijin social”, incheie autorii studiului.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *