Scrie...

INGRIJIREA CORPULUI

Reductia mamara

Share

Sanii reprezinta un caracter determinant pentru o femeie. Formele pe care corpul nostru le are ne face sa ne apreciem din punct de vedere estetic. 

Sanii mari sunt un aspect pe care il intalnim in modul de apreciere a fiecarei femei. Totusi, natura are o serie de variatii de exprimare si, daca pentru unele dintre persoanele de sex femenin marirea sanilor este o dorinta, exista la fel si domnisoare sau doamne pentru care marimea sanilor este o problema sau chiar reprezinta o dilema.

Marimea sanului peste 400 – 500 cc, in functie de constitutia corporala, poate determina tulburari la nivelul coloanei cervicale si dorsale, determinand dureri si discomfort.
La acest aspect se adauga ptoza pe care sanii mari o sufera in mod accentuat datorita efectului gravitatiei si lipsei unei rezistente a tesuturilor.
In general, sanii mari au tendinta de ptoza, cu intinderea tegumentului, de obicei areola mamara coboara odata cu sanul, dispunandu-se catre polul inferior al acestuia.

Marirea sanilor (hipertrofia) poate avea debutul la pubertate cand, sub influenta modificarilor hormonale, glanda mamara se dezvolta mult sau in timpul sarciinii, evoluand cu deformarea regiunii mamare si ptoza secundara a acesteia. Revenirea volumului mamar la normal poate sa nu fie completa, sanul ptozand progresiv din aceasta cauza.
Ptoza mamara este o stare morfologica si ca urmare a unui proces de hipertrofie sau a proceselor de imbatrinire a tesuturilor. Ptoza mamara poate fi ptoza glandulara datorita involutiei glandei sau ptoza cutanata datorita relaxarii conexiunilor intre piele si glanda.

Alaturi de dimensiunea sanilor, pierderea aspectului frumos al sanului prin procesul de elongare a tesuturilor tegumentare si deformare a sanului poate constitui o motivatie pentru mamopexie.
Acest aspect poate justifica reducerea de volum a sanului in cazul pacientelor foarte tinere sau a celor aflate la menopauza, care reprezinta persoanele cel mai frecvent afectate. Scopul acestei interventii este reducerea volumului sanului (grasime si glanda), reducerea surplusului tegumentar, repozitionarea si redimensionarea areolei mamare, recreandu-i acestuia formele curbe, estetice si proportionale ale sanului.

Interventia se poate adresa ambilor sani sau unuia singur cand hipertrofia este unilaterala.
Pozitia si volumul optim sunt elemente importante in alegerea rezultatului final. Clasic se descrie pozitia mamelonului ca fiind la 18-22 cm de mijlocul claviculei, sau 1-2 cm sub linia care uneste mijloacele bratelor. Volumul optim variaza in functie de tipul constitutional.

Cicatricile reprezinta o problema de depasit in acceptarea unei operatii de mamoplastie. In general, cicatricile la nivelul sanului sunt fine si putin sesizabile, daca toate impunerile determinate de tehnica si conduita postoperatorie sunt respectate.

Tehnica clasica cu incizii in T (McKissock, Pitanguy, Ribeiro): in care cicatricile sunt dispuse in jurul areolei mamare, in jos pana in santul submamar si in pliul submamar in lungul acestuia. Dimesiunea cicatricii orizontale este limitata atat cat sa evite ingrosarile si pliurile tegumentare.

Reductia mamara prin tehnica verticala (Lassus-Lejour): tehnica este cu cicatrici minime (periareolar si vertical), exceptand incizia orizontala descrisa anterior. Cicatricea verticala da un aspect plisat pielii adiacente imediat dupa operatie, dar acest aspect dispare in decursul primelor 3 luni postoperator.

Mamoplastia de reductie periareolara este utilizata in cazul reducerilor de mici dimensiuni. Cicatricia este doar in jurul areolei mamare si poate prezenta in primele luni un aspect ingrosat.

La sfarsitul operatiei se dispun tuburi de dren, in lateralul sanilor, avand ca scop indepartarea transudatului si sangelui in exces. Aceste drenaje se mentin 24-72 ore. Un corset special de sustinere a sanilor se foloseste pe o perioada de 4 saptamani postopeator pentru sustinerea sanilor, favorizand vindecarea si contribuind la mentinerea formei acestora.
Ulterior, sutienul trebuie purtat continuu pentru minim 3 luni pana cand cicatricile interne se stabilizeaza. Durerile postoperatorii sunt minime si suportabile in special in primele 24-72 ore. La aceasta contribuie medicatia antalgica complexa administrata. Suturile sunt realizate cu fire resorbabile si nu necesita a fi indepartate ulterior.

Articol scris de dr. Lucian Popa, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica

0745.634.684
lucpopa@yahoo.com

www.estetica-iasi.ro

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *