Din cauza poluarii, nivelul de raze ultraviolete care ajunge la nivelul solului a crescut.
Soarele emite trei tipuri de radiatii ultraviolete: ultraviolete C (cu lungimea de unda cea mai scurta), ultraviolete B (cu lungime de unda medie) si ultraviolete A (cu lungimea de unda cea mai mare).
Cele mai nocive pentru piele sunt cele A si B, in timp ce radiatiile C sunt absorbite de stratul de ozon. Radiatiile ultraviolete pot duce la cresterea numarului de alunite, precum si la modificarea aspectului acestora. Melanomul malign, cea mai frecventa forma de cancer de piele, poate fi declansat de expunerea neprotejata la soare a alunitelor. Medicii recomanda ca bronzarea sa se realizeze gradat, fiind obligatorie folosirea cremelor cu factor de protectie solara si a ochelarilor de soare cu filtru UV.
Vacanta, soare, mare…..iata-ne in plina vara dragele mele, pe malul marii, alintate de razele soarelui si de briza marii. Fie ca va aflati deja in acest scenariu, fie ca urmeaza sa plecati in concediu, voua, celor care iubiti marea, va dedic acest articol!
Cititi cele 8 reguli de aur pentru obtinerea si mentinerea unui bronz frumos si sanatos! Restul…. depinde de voi!
1. Respectati orele optime pentru plaja! Acestea sunt: intre 7 si 11 – dimineata si dupa ora 17 – dupa-amiaza. Nu incercati sa luati tot soarele intr-o zi, intrucat riscati tot felul de neplaceri! Pentru obtinerea unui bronz frumos si de durata, pielea are nevoie de timp.
2. Crema de protectie! Cum o alegem? Ca si criterii, o crema buna de plaja ar trebui sa protejeze si impotriva UVA (radiatiile vinovate de imbatranirea pielii si aparitia ridurilor), precum si impotriva UVB (radiatiile ce pot produce cancerul de piele), asa ca e bine sa fim atente la eticheta produsului, ca sa putem alege ce e mai bun pentru protectia pielii noastre.
SPF: 8, 10, 15, 25, 30, 50? Ne lamurim imediat si cu SPF-ul. In general, putem sta la plaja, fara protectie, doar 15 minute, fara sa ne ardem. De exemplu, un SPF 8 asigura o protectie pentru: 15 min x 8 = 120 minute; deci un SPF8 ofera protectie cam doua ore. La fel calculam si pentru celelalte variante.
Atentie insa: daca produsul nu este rezistent la apa, il reaplicam de fiecare data cand iesim din mare/piscina.
Persoanele cu pielea foarte alba si foarte sensibila vor folosi un factor de protectie maxim, pe cand cele brunete, cu pielea mai rezistenta, pot folosi un SPF mai mic.
3. Ochelarii de soare! Nu uitati si de protectia ochilor, prin urmare incercati sa va achizitionati ochelari de soare cu protectie UV, chiar daca pretul e putin mai mare. Sa nu uitam si de faptul ca ochelarii de soare sunt piesa de rezistenta a unei tinute de plaja, dupa cum spun specialistii.
4. Sapca sau palarie? Chiar nu conteaza, important de retinut este ca trebuie sa ne acoperim capul. In acest fel ne ferim de insolatie si ne protejam parul.
Si, daca vrem sa fim in pas cu moda, vom alege palariile cu borul foarte mare.
5. Alimente ce ne sustin in procesul de bronzare: morcov, pepene galben, pepene rosu, caise, piersici, rosii. Din cauza caldurii, prin transpiratie corpul pierde o cantitate importanta de apa si saruri minerale, care trebuie „recuperate” cu alimente racoritoare cum ar fi fructele si legumele de sezon, bogate in potasiu, calciu si fier, indispensabile pentru revigorarea organismului, precum si pentru mentinerea siluetei. Carotenul din morcov ne va asigura un bronz aramiu si de durata.
6. Apa, apa si iar apa! Un alt sfat pentru un bronz perfect este sa bem foarte multa apa plata. Bauturile alcoolice incetinesc formarea pigmentului, dar si vitamina C in cantitati prea mari face acelasi lucru.
7. Fara parfum la plaja! Parfumul nu trebuie folosit atunci cand plecam la plaja deoarece poate provoca hiperpigmentari sau chiar iritatii. Putem folosi in schimb lotiuni parfumate.
8. Lotiunile hidratante de dupa plaja! Neaparat, dupa plaja, aplicati pe tot corpul creme puternic hidratante, pentru a evita uscarea pielii si mai ales pentru a asigura bronzul pe o perioada cat mai mare!
Atata vreme cat expunerea se realizeaza cu moderatie, soarele are efecte benefice asupra sanatatii: combate starile depresive, favorizeaza sinteza de vitamina D (intervine in combaterea rahitismului la copii), amelioreaza durerile articulare si intareste sistemul imunitar.
Va doresc vacanta si concediu placut si linistit, cu vreme buna si soare bland, astfel incat sa reveniti acasa cat mai odihnite, cat mai bronzate si cat mai seducatoare! Nu in ultimul rand, multumesc pentru mail-uri si astept intrebari pe adresa ioanaviva@yahoo.com.
Ioana Birzan
estetician Escape Beauty Studio,
Iasi, Strada Armeana, nr. 13, bl G6, parter
Telefon : 0232 214 344 ioanaviva@yahoo.com