Scrie...

SANATATE

Renuntarea la fumat ingrasa, cel putin in primele 3 luni

Share

Renuntarea la fumat poate duce la ingrasare, in special in primele trei luni, insa efectele sale pozitive asupra sanatatii depasesc cu mult inconvenientul reprezentat de cele cateva kilograme in plus, conform unui studiu publicat recent.

Analizand rezultatele a 62 de studii publicate pe acest subiect, cercetatorii francezi si britanici au ajuns la concluzia ca o persoana care se lasa de fumat poate ajunge sa cantareasca cu 4 – 5 kilograme in plus, la un an dupa renuntarea la acest viciu.

Conform acestora, o persoana care se lasa de fumat ia in greutate, in medie, 1,1 kilograme dupa o luna, 2,3 kilograme dupa doua luni, 2,9 kilograme dupa trei luni, 4,2 kilograme dupa sase luni si aproximativ 4,7 kilograme dupa un an, conform studiului publicat de revista British Medical Journal (BMJ).

Inaintea acestui studiu, renuntarea la fumat era asociata de obicei cu o crestere in greutate medie de 2,9 kg, fara a preciza durata de timp in care se manifesta aceasta.

„Cea mai mare surpriza pentru noi a fost cat de variabila este aceasta crestere in greutate de la un individ la altul”, a comentat Henri-Jean Aubin, profesor de psihiatrie si adictologie la Paris, unul dintre autorii acestui studiu. Astfel, in timp de un an, 16% dintre persoanele care au renuntat la fumat au ajuns sa piarda in greutate, in timp ce 13% dintre aceste persoane s-au ingrasat cu mai mult de 10 kilograme.

„Este imposibil de prezis ce se va intampla intr-un an”, a mai adaugat prof. Aubin, recunoscand si faptul ca, in cazul femeilor, „obsesia pastrarii siluetei reprezinta un principal obstacol impotriva renuntarii la fumat”.

Tabagismul este principala cauza de deces prematur in lume, facand in fiecare an aproximativ 5,1 milioane de victime.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *