Scrie...

MAGAZIN

S-a gasit explicatia pentru cei care consuma putin alcool

Share

Conform unor oameni de stiinta de la School of Public Health din cadrul Imperial College din Londra, oamenii care consuma mai putin alcool sunt cei „anormali”, ei suferind o mutatie a unei gene care influenteaza consumul de alcool.

Cercetatorii sustin ca persoanele care au o mutatie rara a unei gene consuma cu 5% mai putin alcool decat consumul mediu al celor care nu au aceasta variatie.

Gena denumita AUTS2, a mai fost legata de autism si de sindromul de deficit al atentiei. AUTS2 este mai activa in zone ale creierului asociate mecanismului de recompensa ce raspunde la stimulii de placere si/sau viciu.

Pana in prezent era descoperita o singura gena ce avea un efect semnificativ asupra consumului de alcool, o gena implicata in descompunerea alcoolului la nivelul ficatului.

„Desigur ca exista foarte multi factori care determina cat de mult alcool bea o persoana, insa conform rezultatelor a doua studii diferite am ajuns la concluzia ca si aceasta gena are un rol important in consumul de alcool”, a declarat profesorul Paul Elliott de la School of Public Health din cadrul Imperial College.

„Diferenta facuta de aceasta gena in particular este mica, insa prin aceasta descoperire am deschis o noua zona de cercetare asupra mecanismelor biologice ce controleaza consumul de alcool”, a mai adaugat el.

Cercetatorii au analizat mostre de ADN prelevate de la peste 26.000 de voluntari, in cautarea unor gene care ar putea sa influenteze consumul de alcool. Apoi au comparat rezultatele obtinute cu datele culese de pe un alt esantion de 21.000 de voluntari.

De asemenea, acest studiu a fost confirmat si de un altul in care a fost blocata actiunea genei AUTS2 la musculita de otet (Drosophila Melanogaster), aceasta devenind mai putin sensibila la alcool.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *