Scrie...

SANATATE

Sarcina şi obezitatea

Share

Cele 9 luni de sarcină sunt pentru multe femei o perioadă în care toate poftele alimentare sunt satisfăcute şi în care restricţiile alimentare lipsesc cu desăvârşire. Desigur că nicio mămică nu s-ar putea gândi să ţină dietă în sarcină.

Dar „mâncatul cât pentru doi” din perioada de sarcină le poate lăsa pe femei cu kilograme în plus pe toată viaţa. Cercetătorii spun că femeile care se îngraţă prea mult când sunt însărcinate au un risc crescut de obezitate şi de alte probleme de sănătate, ca de exemplu hipertensiunea arterială.

Acestea au fost concluziile unui studiu realizat de către cercetătorii din cadrul Universităţii din Bristol. Astfel, chiar dacă o creştere în greutate este normală în această perioadă în care copilul se dezvoltă, cercetătorii susţin că o cantitate prea mare de ţesut adipos în organismul viitoarei mămici expune şi bebeluşul la riscuri foarte mari de sănănate.

Se recomandă ca, în primele 6 luni de sarcină, să se consume un regim zilnic de 1940 de calorii. În ultimele 3 luni este necesar un adaos zilnic de doar 200 de calorii, echivalentul unei salate de fructe sau a unui iaurt. Cercetătorii din Bristol au descoperit că femeile care se îngraţă prea mult în sarcină au un risc de trei ori mai mare de a deveni supraponderale, obeze 16 ani mai târziu.

Mai mult, femeile care se îngraţă peste măsură în timpul celor 9 luni de sarcină îşi supun copilul pericolului de a suferi de boli cardiace. Predispoziţia copilului către aceste boli se poate vedea încă de la vârsta de 9 ani.

La această vârstă fragedă copilul va avea mai multe kilograme, o talie mai groasă, mai multă grăsime şi un nivel inferior de colesterol bun, comparativ cu alţi copii de vârsta lui.

Studiul s-a realizat pe 5.000 de femei, care au fost monitorizate înainte de a rămâne gravide şi în timpul sarcinii. În cazul femeilor care au depăşit numărul de kilograme pe care ar fi trebuit să le acumuleze, s-a observat că şi copilul era cu 1 kg mai greu, în medie, avea şi o talie mai mare cu 2,5 centimetri, 900 grame de grăsime în plus şi o presiune a sângelui mai mare decât în mod normal.

Articol scris de Adina Rusu, speciliast în nutriţie şi dietetică

Tag
Articolul următor

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul