Scrie...

MAGAZIN

Scrisul medicilor poate duce la moartea pacienților!

Share

Toți medicii se caracterizează oare printr-un scris ilizibil și greu de descifrat sau poate că există o conspirație a cadrelor medicale pentru ca prin scrisul de mână urât, uneori de-a dreptul groaznic, să-l țină departe de tainele lor pe pacient?

Universitatea clinică Inselspital din Berna a publicat în paginile revistei BMC Health Services Research rezultatele unui studiu care confirmă faptul că medicii au un scris oribil.

Astfel, în 52% din cazurile studiate rețetele aveau un scris urât, iar în 4% din cazuri – de-a dreptul ilizibil, imposibil de descifrat.

Mai mult, conform rezultatelor aceluiași studiu, din 200 de cazuri de deces survenit în urma utilizării incorecte de medicamente, 25% au avut drept cauză rețeta cu scris indescifrabil.

Până și președintele Federației medicilor elvetieni, Jacques de Haller, a recunoscut că scrisul său seamănă mai degrabă cu hieroglifele egiptene decât cu literele alfabetului latin.

Administrarea greșită de medicamente reprezintă o cauză majoră a mortalității crescute din spitalele elvețiene. În acest sens, cercetătorii din Berna au încercat să stabilească proporția erorilor apărute în urma descifrării greșite a rețetelor scrise urât, examinând rețetele prescrise timp de o lună într-unul din spitalele elvețiene. Concluzia a fost că, în general, caracterul lizibil al rețetelor lasă de dorit și înlocuirea rețetelor scrise de mână cu unele bazate pe tehnologia informației poate spori siguranța procesului medical. Cu toate acestea, studiul nu a stabilit o relație clară cauză-efect între scrisul ilizibil și eroarea medicală.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *