Continand toate substantele necesare pentru dezvoltarea unei plante noi, semintele reprezinta adevarate rezerve de nutrienti.
Semintele sunt bogate, in special, in fibre si proteine, dar si in lipide cu efecte benefice asupra inimii. Comparativ cu nucile si cu alunele, semintele beneficiaza de o recunoastre mult mai mica, fapt surprinzator daca avem in vedere ca acestea din urma au un potential alergenic mult mai redus.
Semintele de canepa
Sunt laudate pentru gustul lor tentant de alune si pentru continutul bogat in acizi esentiali omega-3, cu efect anti-inflamator. De asemenea, ele constutuie o sursa rara de acid gama-linolenic, si acesta cu un potential efect anti-inflamator. Dintre seminte, cele de canepa sunt pe primul loc in ceea ce priveste continutul in proteine, furnizand 35 de grame de proteine pe suta de grame de seminte.
Semintele de bostan
Aceste seminte furnizeaza un cocktail de nutrienti, incluzand printre acestia vitamina K – importanta pentru sanatatea sistemului osos, zinc – important pentru imunitate, si magneziu – un mineral care de multe ori este deficient in organism si care, asa cum s-a demonstrat, ar reduce riscul de diabet.
Semintele de in
Aurii sau maronii, semintele de in sunt foarte bogate in substante cu rol cardioprotector: acizi grasi esentiali omega-3, fibre solubile si liganzi – un tip de fitoestrogeni din plante care ajuta la reglarea nivelului colesterolului. Cercetatorii din Danemarca au demonstrat ca doar 2,4 grame de seminte de in adaugate la fiecare masa contribuie la cresterea satietatii, fiind astfel utile in dietele pentru scaderea in greutate.
Semintele de susan
Disponibile, cel mai adesea, in variantele albe sau negre, semintele de susan sunt foarte bogate in calciu, fiind extrem de benefice pentru sanatatea oaselor. in plus, ele contin si cantitati importante de fier, magneziu, cupru si vitamina B6.
8 MODURI PENTRU A CONSUMA MAI MULTE SEMINTE
1. Presarate in salate.
2. Amestecate cu iaurt sau cereale.
3. Amestecate in dressing-ul pentru salate.
4. incorporate in aluaturi.
5. Coapte si adaugate in supe.
6. In glazurile pentru puiul sau pestele prajit.
7. Adaugate cerealelor preparate cum ar fi quinoa si orezul brun.
8. Presarate pe pizza.
Articol scris de Adina Rusu