Scrie...

REMEDII DIN NATURA

Solutie pentru imbunatatirea digestiei

Share

In scopuri terapeutice, de la iarba mare (Inula helenium) se foloseste doar radacina, care se recolteaza tot timpul anului. Aceasta radacina este placut mirositoare datorita unui ulei cu proprietati antibiotic.

Planta contine cantitati mari de inulina. Iarba mare este apreciata in medicina populara ca fiind un bun remediu expectorant (favorizeaza eliminarea secretiilor in bronsite acute, calmeaza spasmele bronsice si tusea), sudorific usor, dar si un mijloc eficient de imbunatatire a digestiei, a metabolismului (are actiune diuretica, tonifica stomacul). De asemenea, iarba mare calmeaza nervii, aducand o stare de liniste urmata de somn. Atentie, pentru ca poate intrerupe menstruatia.

Datorita actiunii lor diuretice, preparatele terapeutice din radacina de iarba mare elimina toxinele din corp, influentand favorabil starile reumatice, manifestarile gutoase si eruptiile pielii urmate de mancarimi. Aduce usurare in astm si tuse convulsiva. Radacina acestei plante are si o puternica actiune antiseptica, folosindu-se cu succes in toate afectiunile aparatului respirator. Principiul amar, aflat in radacini, excita vezica biliara, marindu-i secretia. Datorita alantolactonei si izoalantolactonei, radacinile de iarba mare au proprietatea de a elimina viermii intestinali, in special in ascaridoza (limbrici).

In general, se recomanda decoctul preparat din 20 g radacina uscata si maruntita la 200 ml de apa, din care se iau 3-4 linguri pe zi. Asociind-o cu radacina de nalba si de lemn dulce, se obtine un bun ceai pectoral. Din acest amestec de plante se iau 2 lingurite, care se pun la macerat cu o ceasca de apa rece, se lasa timp de 8 ore, apoi se strecoara si se indulceste. Se bea in decurs de o zi. Pentru uz extern, se prepara o decoctie de 10 la suta, care se aplica, sub forma de comprese, in diferite afectiuni ale pielii manifestate prin mancarimi si ulceratii purulente, avand rolul de a grabi cicatrizarea.

Decoctul din 20-30 g de radacina la 1 l de apa, consumat integral in timpul zilei, este un mijloc de tratament intern in cazul ciclurilor menstruale dureroase, in cazul digestiei proaste, al lipsei poftei de mancare, balonarilor sau in cazul colicilor.

In cazul bolilor pieptului, se foloseste cu succes, ca expectorant, decoctul dar si pulberea din radacina uscata amestecata cu miere de albine. Se iau cate 5 linguri/zi din acest amestec. Pentru ca radacinile de iarba mare sunt foarte amare, ele se folosesc intotdeauna amestecate cu zahar sau cu miere.

Persoanelor lipsite de putere, foarte obosite li se recomanda asa-numitul vin cu iarba mare, cate 50 ml, de 2 ori/zi. La o sticla de 0,5 l de vin se pun 12 g de radacini proaspete de iarba mare si se fierb timp de 10 minute.

In cazul aciditatii intestinale mari, este recomandat decoctul de iarba mare in vin rosu. Se beau cate 50 ml de decoct dupa masa.

In raceli puternice, atunci cand bolnavul tuseste, respira greu, i se recomanda decoctul din radacini de iarba mare si radacini de angelica, in parti egale (15 g de amestec la 1 l de apa rece; se fierbe 10 minute, dupa ce a dat in clocot).

Copiilor slab dezvoltati li se dau sa bea cate doua pahare de decoct din radacini de iarba mare, frunze de ghintura si frunze de coada soricelului (cate 5 g din fiecare planta la o jumatate de litru de apa). Amestecul se fierbe 10 minute si se lasa o ora la infuzat. Acest decoct imbunatateste pofta de mancare.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *