LOADING

Scrie...

Spanacul ajuta la eliminarea toxinelor din organism

Share

Calitatile curative ale spanacului se cunosc inca din cele mai vechi timpuri, el fiind numit si „matura intestinului”, deoarece reprezinta cel mai bun mijloc natural pentru curatirea sistemului digestive.

Spanacul fiert sau preparat prin mijloace traditionale poate fi daunator organismului. Daca in timpul prepararii isi schimba culoarea din verde proaspat in verde spre galben, atunci el devine daunator si nu trebuie consumat. Este necesar ca spanacul sa fie doar oparit foarte putin sau consumat in stare cruda, sub forma de salata: Spanacul contine saruri minerale din belsug (sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier), vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic), clorofila, aminoacizi (arginina, lizina), lipide, protide, glucide, mucilagii. Referitor la fier, continutul lui este mijlociu (2-5 mg la 100 g) si nu deosebit de mare, asa cum se credea in trecut, existand alte legume mult mai bogate in fier si cu influenta mai puternica in anemii. Spanacul este totusi valoros prin celelalte componente ale sale.

Spanacul este un bun intaritor al sistemului imunitar, este nutritiv si tonifiant, combate scorbutul (datorat lipsei de vitamina C), este remineralizant de mare valoare, curatitor al tubului digestiv (retragand toxinele si favorizand eliminarea lor), tonifica miocardul si stimuleaza activitatea inimii, creste cantitatea de urina eliminata, stimuleaza secretiile gastrice, pancreatice si biliare, stimuleaza cresterea, provoaca eliminarea viermilor intestinali.

Datorita tuturor acestor proprietati, spanacul este recomandat nu numai pentru fortifierea organismului si pentru curatirea lui, ci si in convalescenta, anemie, astenie fizica si nervoasa, afectiuni cardiace (hipertensiune arteriala, vascozitate sanguina crescuta), afectiuni renale, atonia vezicii urinare, cistita, diabet, guta, insuficienta renala, rahitism, obezitate, prostatita.

Frunzele proaspete mai sunt indicate si in regimul alimentar al copiilor, al persoanelor mai in varsta si al tuturor celor care au nevoie de fortificarea organismului. In depresii, se recomanda suc proaspat, cate un pahar in fiecare dimineata. Cate o jumatate de litru de suc proaspat pe zi poate vindeca constipatiile rebele in cel mai scurt timp. Sucul de spanac ajuta procesul de refacere al organelor bolnave, ajuta in ulcer duodenal, anemie pernicioasa, slabiciune, convulsii, deficiente ale glandelor suprarenale sau ale tiroidei, hipo- si hipertensiune, umflarea membrelor, dureri de cap, migrene, furunculoza. Pentru marirea diurezei in bolile de rinichi sau de vezica urinara se recomanda infuzie dintr-o lingurita de frunze zdrobite peste care se toarna o cana de apa clocotita. Se lasa acoperit 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2 cani/zi.

Spanacul are, totusi, si contraindicatii. Contine acid uric si nu este recomandat celor hiperuremici sau celor cu litiaza urica. Mai contine oxalati de potasiu si de calciu si nu este recomandat in inflamatii gastrice si intestinale, boli hepatice, precum si in artrite sau reumatism.

Tag:

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *