Calitățile curative ale spanacului se cunosc încă din cele mai vechi timpuri, el fiind numit și „mătura intestinului”, deoarece reprezintă cel mai bun mijloc natural pentru curățirea sistemului digestive.
Spanacul fiert sau preparat prin mijloace tradiționale poate fi dăunător organismului. Dacă în timpul preparării își schimbă culoarea din verde proaspăt în verde spre galben, atunci el devine dăunător și nu trebuie consumat. Este necesar ca spanacul să fie doar opărit foarte puțin sau consumat în stare crudă, sub formă de salată.
Spanacul conține săruri minerale din belșug (sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier), vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic), clorofilă, aminoacizi (arginină, lizină), lipide, protide, glucide, mucilagii. Referitor la fier, conținutul lui este mijlociu (2-5 mg la 100 g) și nu deosebit de mare, așa cum se credea în trecut, existând alte legume mult mai bogate în fier și cu influență mai puternică în anemii. Spanacul este totuși valoros prin celelalte componente ale sale.
Spanacul este un bun întăritor al sistemului imunitar, este nutritiv și tonifiant, combate scorbutul (datorat lipsei de vitamina C), este remineralizant de mare valoare, curățitor al tubului digestiv (retrăgând toxinele și favorizând eliminarea lor), tonifică miocardul și stimulează activitatea inimii, crește cantitatea de urină eliminată, stimulează secrețiile gastrice, pancreatice și biliare, stimulează creșterea, provoacă eliminarea viermilor intestinali.
Datorită tuturor acestor proprietăți, spanacul este recomandat nu numai pentru fortifierea organismului și pentru curățirea lui, ci și în convalescență, anemie, astenie fizică și nervoasă, afecțiuni cardiace (hipertensiune arterială, vâscozitate sanguină crescută), afecțiuni renale, atonia vezicii urinare, cistită, diabet, gută, insuficiență renală, rahitism, obezitate, prostatită.
Frunzele proaspete mai sunt indicate și în regimul alimentar al copiilor, al persoanelor mai în vârstă și al tuturor celor care au nevoie de fortificarea organismului.
În depresii se recomandă suc proaspăt, câte un pahar în fiecare dimineață. Câte o jumătate de litru de suc proaspăt pe zi poate vindeca constipațiile rebele în cel mai scurt timp.
Sucul de spanac ajută procesul de refacere al organelor bolnave, ajută în ulcer duodenal, anemie pernicioasă, slăbiciune, convulsii, deficiențe ale glandelor suprarenale sau ale tiroidei, hipo- și hipertensiune, umflarea membrelor, dureri de cap, migrene, furunculoză. Pentru mărirea diurezei în bolile de rinichi sau de vezică urinară se recomandă infuzie dintr-o linguriță de frunze zdrobite peste care se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă acoperit 15 minute și apoi se strecoară. Se beau două căni/zi.
Spanacul are, totuși, și contraindicații. Conține acid uric și nu este recomandat celor hiperuremici sau celor cu litiază urică. Mai conține oxalați de potasiu și de calciu și nu este recomandat în inflamații gastrice și intestinale, boli hepatice, precum și în artrite sau reumatism.
Citește și Super-dieta antiaging de weekend