Scrie...

NUTRITIE & DIETE

Stigmatul obezitatii

Share

In ziua de astazi, au ramas foarte putine bastioane ale prejudecatii si discriminarii. Stigmatizarea obezitatii este unul dintre ele. Si, din pacate, a devenit mult mai puternica decat acum 50 de ani.

La inceputul anilor 60, cercetatorii americani au facut un studiu prin care au evaluat modul in care copiii ii percep pe ceilalti raportat la aspectul lor fizic. Copiilor inclusi in studiu le-au fost aratate poze cu un copil fara nici un handicap fizic, un copil cu carje, unul in carucior cu rotile, altul fara o mana si un copil obez. Li s-a cerut copiilor sa aseze pozele in ordinea preferintelor lor. Copilul fara nici un handicap a fost asezat primul in toate cazurile. Copilul obez a fost mereu ultimul.

Studiul a fost repetat 40 de ani mai tarziu (in 2001) cand s-a aflat ca situatia era si mai grava, iar stigmatizarea obezitatii a devenit mult mai puternica decat in studiul original.

Un studiu realizat in 2005 a aratat ca si studentii (chiar si cei obezi si supraponderali) impartasesc aceasta atitudine de stigmatizare a obezitatii!

Surprinzator este faptul ca si personalul medical impartaseste aceasta atitudine.

Un studiu in care au fost incluse 300 de familii de medici a aratat ca doua treimi dintre acestia considera ca pacientii lor obezi sunt lipsiti de auto-control, iar 39% ii considera lenesi. Aceasta atitudine este impartasita chiar si de multi dintre medicii specializati in tratarea obezitatii.

Se presupune ca unul dintre motivele pentru care discriminarea obezilor a devenit mai puternica ar tine de atentia pe care mass-media o acorda acestei probleme. De cele mai multe ori, obezitatea a fost prezentata in media drept o problema sau o responsabilitate personala, o afectiune care tine de alegerea personala, si nu o afectiune complexa ce implica factori genetici, psihici, sistemul metabolic si mediul, printre multe alte variabile.

Obezitatea nu trebuie ignorata, ci trebuie tratata cu responsabilitate intrucat o cantitate excesiva de grasime in organism este asociata cu un risc considerabil mai mare pentru numeroase afectiuni. Greutatea excesiva poate afecta fiecare organ din corp. Diabetul, afectiuni cardio-vasculare, ale vezicii biliare, guta, afectiuni cronice ale rinichilor, apneea in somn, osteoartroza, multe cancere, ovarul polichistic sunt doar unele dintre bolile asociate cu obezitatea.

Articol scris de Adina Rusu, specialist in nutritie si dietetica

 

Tag
Articolul anterior

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *