Scrie...

SANATATE

Studiu – Antibioticele nu au efect în tratarea sinuzitelor

Share

Antibioticele sunt fără efect împotriva majorității infecțiilor de sinus, deși sunt deseori prescrise de medici în astfel de cazuri, relevă un studiu publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA).

„Persoanele care suferă de sinuzită – inflamarea cavității nazale și a sinusurilor – nu se simt mai bine sau nu resimt mai puține simptome când iau antibiotice”, afirmă dr. Jay Piccirillo, profesor de ORL la Facultatea de Medicină a Universității Washington din St. Louis, principal responsabil al acestui studiu clinic.

„Studiul nostru, desfășurat pe 166 de adulți, arată inutilitatea antibioticelor pentru tratarea unei sinuzite curente – deseori de origine virală – majoritatea bolnavilor vindecându-se pe cont propriu”, a adăugat el.

Medicii au comparat o parte a participanților tratați cu un antibiotic cu o parte care a luat un placebo.

Dată fiind rezistența tot mai mare la antibiotice, rezultată din folosirea lor excesivă, este important de știut dacă aceste medicamente sunt sau nu eficiente împotriva sinuzitei, subliniază medicii.

„Considerăm că antibioticele sunt prea des prescrise de medicii generaliști”, spune dr Jane Garbutt, profesor asociat la Facultatea de Medicină a Universității Washington, unul dintre autorii studiului.

Concret, cercetătorii recomandă, în locul antibioticelor – precum amoxicilină – folosite în acest studiu, tratarea durerii cu analgezice (aspirină, ibuprofen).

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *