LOADING

Scrie...

Surimi, o mare pacaleala!

Share

Surimi reprezinta un pas important in dezvoltarea industriei imitatiilor, industrie ce a explodat odata cu inventarea materialelor sintetice: nylonul a inlocuit matasea, imitatia de piele a inlocuit pielea, iar diverse materiale plastice au luat locul lemnului, pietrei sau fildesului.

Este bine ca aceste materiale plastice, poetic numite „rasini sintetice”, au inlocuit materiale care se gasesc in cantitati limit ate, cum ar fi fildes, coral sau abanosul. Din pacate insa, surimi nu este nici decorativ, nici inofensiv, avand pe termen mediu implicatii pentru sanatatea umana, nefiind un produs natural. Mai mult, surimi a fost extrem de contestat, fiind considerat o „insulta a bunului gust si a artei culinare”.

Teoretic, surimi este un preparat alimentar din peste. Ar putea constitui, asadar, o alternativa sanatoasa nu doar pentru produsele de origine animala, ci ch iar pentru peste. Practic, insa, distanta de la peste la produsul final – surimi este atat de mare incat putem uita de unde s-a plecat. Astfel, surimi este preparat din peste dezosat (crab si alte specii). Pentru ca in Asia aceasta este un fel de mancare a saracului, de foarte multe ori pestele folosit nu este chiar de cea mai buna calitate. Dupa dezosare, pestele sufera numeroase procese mecanice, chimice si termice care in final il transorma intr-o pas ta care nici macar nu mai are gust de peste. Pastreaza doar lipidele si o buna parte din proteinele din peste (pestele fiind o sursa excelenta pentru acesti nutrienti). Ulterior, pasta este imbunatatita cu aroma naturala de crab si cu aditivi care sa-i dea consistenta, luand apoi forma de surimi.

Continutul de peste din surimi este de aproximativ 40%, restul fiind apa, albus de ou, amidon de cartofi, amidon din grau, zahar, gelatina, ulei vegetal, sare, aroma de crab, culoare: extract natural de boia de ardei, agent de gelificare (caragenan), agent de ingrosare (guma xantan), aroma (glutamat monosodic), stabilizatori (sorbitol, polifosfati). Nu va faceti iluzii in ceea ce priveste aroma „naturala” de crab, aceasta fiind alcatuita 100% din produse chimice sau partial chimice si din fragmente de cochilii de crustacee macinate, provenite din industria preparatelor din peste ( adica, deseuri provenite din fabricarea conservelor de crab, creveti, etc).

In clasificarea europeana, aroma naturala de crab este definita ca fiind un lichid maroniu cu miros si gust de crab (daca aveti multa imaginatie, desigur). La randul sau, aceasta aroma contine urmatoarele ingrediente: sorbitol, apa, sare, proteine de grau hidrolizate si drojdie. Asadar, aroma naturala de crab nu contine crab, dar are dreptul la adjectivul „natural” deoarece se presupune ca este facuta cu substante naturale (care au fost totusi supuse la transformari chimice). In plus, chiar daca ati putea considera surimi un aliment bun pentru copii, continutul ridicare de sare nu il recomanda nici macar pentru persoanele adulte.

Articol scris de Adina Rusu, nutritionist si dietetician

Tag:

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *