Frumusetea: o notiune care defineste un cumul de elemente, care împreuna se îmbina într-un mod armonios.
In fapt, frumusetea reprezinta o caracteristica relativa, dependent de fiecare persoana.
A fost încercata definirea frumusetii, definirea regulilor ei, stabilirea unor canoane care sa delimiteze clar un aspect proportional si frumos. Natura nu creeaza perfectiuni, ci doar combinatii mai mult sau mai putin armonioase.
În mod normal se poate accepta frumusetea în multe forme, particulare.
Odata cu trecerea timpului aceasta frumusete sufera un proces de alterare, prin pierderea caracteristicilor biologice a tesuturilor, prin agresiuni externe (ale mediului – poluare sau voite – machiaj), care contribuie progresiv la modificari ireversibile – îmbatranire.
Se pune des întrebarea: cand trebuie corectat acest fenomen în asa fel încat efectele îmbatranirii sa fie întarziate, iar aspectul frumos sa se mentina cat mai mult timp?
Diferentiem trei etape în mentinerea frumusetii:
Prevenirea îmbatranirii – printr-o atitudine moderata în folosirea produselor cosmetice.
Utilizarea produselor cosmetice (farduri, fond de ten, pudre) de calitate, care nu determina reactii ale tegumentului, limitarea utilizarii acestora pe o perioada mai mica de 6-7 ore pe zi, îndepartarea completa a acestoara si utilizarea de creme hidratante, tratamente de restaurare a calitatii pielii dupa acestea.
Masajul reprezinta un mijloc eficace de mentinere a tonusului tesuturilor prin tonifierea acestora si cresterea edemului si vascularizatiei locale.
Aceste eforturi realizate continuu pentru mentinerea calitatilor tesuturilor nu vor opri evolutia normala catre aparitia de riduri de expresie, catre reducerea volumului si tonusului musculaturii fetei sau ptoza tegumentara.
Depistarea acestor modificari ar trebui sa determine o reactie de corectie.
Ridurile de expresie pot fi corectate eficient prin cura de toxina botulinica, care, printr-o aplicare selectiva, realizeaza reducerea acelor riduri si poate mentine expresivitatea fetei fara a-i afecta trasaturile.
Procedura este simpla si putin sau ne- dureroasa, nu necesita decat conditiile unui cabinet si unui practician cu experienta.
Restaurarea volumelor faciale cu întretinerea tonusului fetei, beneficiaza de efectele acidului hialuronic, produs sintetic similar constituientului natural si care, asociat sau nu cu alte elemente (aminoacizi, ribonucleotide, substante fibrinostimulante), restabileste aspectul fetei si corecteaza volumul pierdut, contribuind si la stergerea ridurilor.
Aceasta faza de întretinere accesata în timp util este reprezentata de proceduri de durata mica, cu afectare limitata (procedurile se realizeaza sub anestezie locala sau de contact), afect redus în timp (cel mult mici echimoze postprocedura, la un numar mic de pacienti).
Procesele de îmbatranire instalate necesita corectii ale acestora, de cele mai multe ori impunandu-se procedee chirurgicale.
Acestea pot varia de la excizii tegumentare (blefaroplastiile), liposuctii si lipofiling, suspensia faciala (lifting volumetric) sau protezarea estetica si pana la lifting total al fetei. Procedurile sunt mai laborioase, impunand o durata mai lunga a acestora, anestezii locale sau generale, o perioada de refacere mai lunga (pana la o luna).
Mentinerea frumusetii este un deziderat uneori greu de atins în functie de modificarile produse si de momentul ales pentru a le corecta.
Dar frumusetea este o preocupare pentru multe personae, iar alegerea momentului potrivit poate da satisfactie.
dr. Lucian Popa, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica
0745.634.684
Iasi
lucpopa@yahoo.com
www.estetica-iasi.ro