Scrie...

MAGAZIN

Traditii de Anul Nou in lume

Share

Data de 1 ianuarie constituie pentru o mare parte dintre pamanteni inceputul unui nou an. Este adevarat insa ca au existat si inca mai exista si popoare, majoritatea impartasind culturi si credinte mai vechi decat cele crestine, care serbeaza inceputul noului an in alte zile, unele dupa trecerea anului calendaristic.

Egiptul antic

In vechiul Egipt, Anul Nou era sarbatorit in momentul in care Nilul iesea din matca, fapt care se petrecea pe la sfarsitul lunii septembrie. Revarsarea apelor era foarte importanta, deoarece in lipsa ei recoltele nu ar mai fi existat. Cu cateva zile inainte de Anul Nou, statuile zeului Amon, a sotiei si fiului sau, erau duse pe Nil, intr-o ambarcatiune. Timp de o luna, egiptenii antici cantau, dansau si sarbatoreau in preajma acestora, dupa care statuile erau duse inapoi in templu.

Roma antica

Foarte multa vreme, romanii au sarbatorit Anul Nou in prima zi a lunii martie. Apoi, in anul 46 i.e.n, imparatul Iulius Cezar a stabilit un nou calendar. Este cel pe care il folosim si astazi, iar data inceperii unui nou an a fost fixata la 1 ianuarie. Aceasta luna a fost botezata dupa zeul roman Ianus, cel cu doua fete. El privea inainte spre noul an si inapoi, spre cel vechi. Sarbatoarea Anului Nou era numita la romani Calende. Oamenii isi decorau casele si isi faceau unii altora daruri. Sclavii si stapanii mancau si beau impreuna. Timp de cateva zile, oricine putea face absolut orice.

Celtii

La celti, poporul care a locuit pe teritoriul Frantei de astazi si in unele regiuni din Marea Britanie, inainte de invazia romana, Anul Nou se intitula Samhain si era sarbatorit la sfarsitul lunii octombrie. Samhain insemna „sfarsitul verii”. In aceasta zi, celtii isi luau masuri de aparare impotriva fantomelor, considerand ca spiritele celor morti se intorc in noaptea de Anul Nou pentru a-i speria pe cei in viata.

Hindusi

Inca de la inceput trebuie mentionat ca hindusii nu sarbatoresc Anul Nou in acelasi timp sau in acelasi fel. In Bengalul de Vest, nordul Indiei, oamenii se impodobesc cu flori, pe care le coloreaza in rosu, roz, violet sau alb. Femeile poarta haine galbene, culoarea primaverii. In sudul Indiei, mamele pun mancare, flori si daruri intr-o cutie speciala, pentru copii. In dimineata Anului Nou, copiii trebuie sa tina ochii inchisi, pentru a fi condusi de mana la cutia cu daruri. In India Centrala, steagurile portocalii impodobesc toate cladirile in ziua de Anul Nou. In provincia Gujarat, vestul Indiei, Anul Nou este celebrat la sfarsitul lunii octombrie, cand are loc festivalul Diwali, cu ocazia caruia pe acoperisuri se pun opaite care stau mereu aprinse. De Anul Nou, hindusii o celebreaza in mod special pe zeita bogatiei si belsugului, Lakshmi.

Persia (Iran)

In calendarul islamic, care se bazeaza pe miscarile Lunii, data noului an este devansata cu 11 zile in fiecare an. In Iran (vechea Persie), Anul Nou se sarbatoreste la 21 martie. La fel se intampla si in Irak (fosta Babilonie). Cu cateva saptamani inainte de aceasta data, oamenii pun seminte de grau la incoltit, in vase speciale. Pana la sosirea Anului Nou, graul creste si aminteste de primavara si de viata noua care incepe.

Japonia

In Japonia, Anul Nou este sarbatorit la 1 ianuarie, dar japonezii si-au pastrat si credintele shinto. Pentru a indeparta spiritele rele, ei agata un arc in fata casei, ceea ce le va aduce noroc si fericire. In momentul in care vine Anul Nou, japonezii incep sa rada, traditia spunand ca asta le va duce noroc.

Europa

Anul Nou este adesea un timp al superstitiilor si prezicerilor. In unele parti din Elvetia si Austria, oamenii se costumeaza pentru a sarbatori ajunul zilei de Sfantul Silvestru. In anul 314, oamenii au crezut ca Papa Silvestru a capturat un teribil monstru de mare, care va scapa si va distruge lumea in anul 1000. Pentru ca acest lucru nu s-a intamplat, toti au fost fericiti, dar in amintirea acelei spaime, oamenii se imbraca astazi in tot felul de costume care de care mai ingenios. In Grecia, ziua de Anul Nou este dedicata Sfantului Vasile, celebru pentru bunatatea sa. Copiii isi lasa incaltarile langa semineu in noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la Sfantul cel bun.

China

Anul Nou chinezesc este celebrat la un moment dat, intre 17 ianuarie si 19 februarie, cand este Luna Noua. El este sarbatorit de chinezii din intreaga lume prin procesiuni pe strada, unde sunt aprinse mii de lanterne. Chinezii cred ca spiritele rele sunt peste tot in acea perioada, asa ca aprind artificii pentru a le indeparta. Uneori, ei isi sigileaza ferestrele si usile cu hartie, pentru a nu le lasa sa patrunda in casa.

Israel

In ebraica, Anul Nou se numeste Rosh Hashanah. Este o perioada sacra, cand oamenii se gandesc la ceea ce au facut rau in trecut si promit ca vor fi mai buni in viitor. Ceremonii speciale au loc in sinagogi, unde se canta la shofar, un instrument special din corn. Copiii primesc haine noi, iar masa cuprinde obligatoriu fructe si produse din faina, pentru a aminti de vremea recoltei.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *