LOADING

Scrie...

Uleiul de masline, elixir de sanatate

Share

Desi s-ar putea crede ca este doar un adjuvant al salatelor recomandate in curele de slabire, uleiul de masline poate fi considerat, datorita numeroaselor sale efecte, un adevarat elixir de sanatate.

Prin substantele continute, uleiul de masline intervine in procese extrem de complexe din organism.

Pentru inceput trebuie sa precizam ca nu toate uleiurile de masline sunt la fel. Cel cu efecte benefice pentru sanatate este uleiul de masline extra virgin. Acesta difera de restul uleiurilor din comert prin modul in care a fost obtinut – printr-o tehnica de presare la rece, fara utilizare de solventi, asa cum se intampla in cazul celorlalte uleiuri. Aceasta tehnica deosebita face ca uleiul sa fie extras din pulpa maslinelor fara ca structura substantelor din compozitia sa sa fie afectata. Este vorba despre compusi cu structura fenolica (oleiropein, hidroxitirzol etc) care lipsesc cu desavarsire din uleiurile rafinare, intalnite in magazine sub denumirea simpla de „ulei de masline”. Mai mult, continutul in vitamina E al uleiului rafinat este de 10 ori mai mic fata de uleiul extra virgin.

Numeroase studii realizate in ultimii ani au evidentiat actiunea benefica pe care o au asupra organismului uman acesti compusi fenolici din uleiul de masline. Astfel, a fost demonstrata puternica actiune antioxidanta a acestor compusi fenolici (combat radicalii liberi). Si, cand vorbim despre actiune antioxidanta, nu trebuie sa ne gandim doar la produsele „anti-ageing” care ne promit tineretea vesnica, ci la combaterea bolilor degenerative, extrem de numeroase, variate si devastatoare pentru sanatatea umana.

In plus, acesti compusi fenolici din structura uleiului de masline extra virgin inhiba oxidarea LDL – „colesterolul rau” din organism, impiedicand astfel formarea placilor de aterom pe vasele sanguine. Alte studii au demonstrat activitatea antitrombotica a acestor compusi, dar si potentarea raspunsului macrofagic la provocarea endotoxinelor.

Este clar, asadar, ca efectele benefice ale uleiului de masline sunt de necontestat, explicand poate de ce dieta mediteraneana ofera o viata mai lunga si mai sanatoasa. Utilizarea de-a dreptul frenetica a acestui ulei in tratamentele cosmetice si in diete a dus insa, din nefericire, la trecerea adevaratelor beneficii in plan secund.

Articol scris de Adina Rusu, nutritionist si dietetician

Tag:

Din aceeași categorie

1 Comentariu

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *