Scrie...

SANATATE

Un singur pahar de vin poate declansa reactii alergice

Share

Consumul unui singur pahar de alcool poate declansa reactii alergice la anumiti oameni, iar expunerea la fumul de tigara poate agrava reactiile astmatice si pe cele alergenice sezonale, conform unui studiu realizat de o echipa de medici americani.

„Desi sunt foarte rare, alergiile la alcool pot provoca o serie de simptome precum ochi injectati, rosii si mancarimi la nivelul ochilor, congestii nazale, probleme stomacale si dificultati de respiratie”, a explicat medicul alergolog Sami Bahna, fostul presedinte al Colegiului american pentru Alergie, Astm si Imunologie (American College of Allergy, Asthma and Immunology – ACAAI) si seful clinicii de alergologie si imunologie din cadrul Spitalului Universitar din Louisiana.

Reactiile alergice la alcool sunt de obicei usoare, precum ar fi aparitia unor eczeme cutanate temporare, dar pot fi si cazuri grave ce pot pune in pericol viata pacientului, a mai precizat medicul ce a prezentat rezultatele studiului sau la intrunirea anuala a ACAAI desfasurata duminica la Boston. Dupa consumul unei bauturi alcoolice unii oameni pot trece prin atacuri grave de astm ce le pot pune viata in primejdie.

O serie de ingrediente naturale prezente in bere si in vin pe langa etanolul propriu-zis pot declansa reactii ale sistemului imunitar. Astfel sulfitii, substante ce se dezvolta in mod natural in vinuri, dar a caror concentratie este crescuta artificial pentru a conserva aceste bauturi, pot de asemenea genera alergii sau pot agrava simptomele de astm. Unele vinuri contin o substanta chimica denumita tyramina ce poate provoca dureri de cap la scurt timp dupa ingerare.

„Anumite persoane pot fi alergice chiar la alcool sau la un alt ingredient al bauturii consumate, insa chiar si persoanele care nu sunt alergice la alcool trebuie sa inteleaga ca etanolul poate agrava alte simptome alergice existente, in special in cazul alergiilor alimentare”, a mai explicat Dr. Bahna.

De asemenea, fumatul poate agrava simptomele alergiilor de sezon pentru ca fumul de tigara dezvolta sensibilitatea la polen sau la diferitii spori, in special in cazul alergiilor de primavara si toamna.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *