Batonul cu cereale nu este o gustare sănătoasă. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de grupul de consum Which? și publicat de BBC, care practic distruge mitul clădit până în prezent în jurul batonului de cereale.
Studiul a fost efectuat pe 30 de batoane de cereale diferite, iar rezultatul a fost că doar unul dintre acestea nu avea un conținut ridicat de zahăr. În plus, mai mult de jumătate dintre batoanele verificate conțineau peste 30% zahăr.
Batonul Nutri-Grain Elevenses, spre exemplu, conținea aproape patru lingurițe de zahăr – mai mult decât o doză mică de Coca Cola, peste 20% din limita recomandată zilnic.
Alte batoane analizate de Which s-au dovedit a avea un conținut ridicat de grăsimi. Spre exemplu, batonul Tracker Roasted Nut conținea aproape o treime grăsime.
Cinci din șapte batoane de cereale destinate copiilor aveau un conținut ridicat de grăsimi saturate.
Which? a analizat conținutul nutritiv al batoanelor folosind informațiile oferite de producător, dar și un sistem de culori (tip semafor) pentru a semnaliza dacă nivelul de grăsimi, sare sau zahăr întrece limita recomandată.
Nakd Apple Pie este, potrivit Which?, singurul baton care nu conține îndulcitori adăugați.
Which? a făcut apel la producători să reducă conținutul de zahăr și grăsimi din produsele lor, în special pentru acele alimente destinate copiilor.
A cerut de asemenea aplicarea de controale mai stricte la promovarea produselor.
„Oamenii aleg adesea batoane de cereale în loc de ciocolată sau biscuiți pentru că le consideră mai sănătoase, dar studiul nostru arată că acest lucru poate fi un mit”, a afirmat directorul Which?, Richard Lloyd.
Citește și Fidelitatea face bine la sănătate