Scrie...

REMEDII DIN NATURA

Usturoiul si colesterolul

Share

Prin substantele continute, usturoiul are numeroase beneficii, cel mai cunoscut fiind, poate, efectul sau antimicrobian, comparativ cu al unui antibiotic.

Usturoiului i s-au atribuit si actiuni de scadere a nivelului colesterolului sanguin sau chiar al trigliceridelor. Studiile nu au reusit insa sa puna in evidenta acest fapt, astfel ca, din punct de vedere medical, efectul hipocolesterolemiant al usturoiului nu exista. Daca suferiti de aceasta afectiune, cel mai indicat este sa va adresati unui specialist in nutritie si unui medic pentru a urma o dieta si un tratament medicamentos corect, intrucat nivelul crescut al colesterolului constituie un factor de risc pentru afectiuni cardiovasculare deosebit de grave.

Colesterolul este o grăsime care se găseşte în orice celulă şi care este necesar pentru a asigura funcţionarea normală a organismului, formarea membranelor celulare, unor hormoni, vitaminei D, acizilor biliari. Colesterolul se formează în ficat şi de asemenea se conţine în unele alimente (de origine animală). Prin sînge colesterolul este transportat cu ajutorul anumitor substanţe – lipoproteine. Sunt două grupuri mari de lipoproteine şi este important să le menţinem la nivele normale pe ambele:
lipoproteine de densitate joasă (LDL-colesterol sau “colesterolul rău”), creşterea cărora în singe duce la sedimentarea colesterolului pe peretele intern al arterelor cu formarea plăcilor de ateroscleroză şi la sporirea riscului de dezvoltare a bolilor cardiovasculare;
lipoproteine de densitate înaltă (HDL-colesterol sau “colesterolul bun”), care transportă colesterolul înapoi la ficat pentru a fi utilizat, şi creşterea  cărora în singe scade riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare;

Creşterea nivelului de colesterol în sînge este periculoasă prin majorarea riscului de îmbolnăvire şi riscului de mortalitate prin boală cardiovasculară (de exemplu prin atac de cord (cînd este împiedicată irigarea cu sînge a inimii), atac vascular cerebral (cînd este împiedicată irigarea cu sînge a creierului) sau ruptură de arteră magistrală afectată de ateroscleroză). Cel mai inofensiv nivel de colesterol este recunoscut a fi sub 5 mmol/l, iar a LDL-colesterolului sub 3 mmol/l.

Tag
Articolul anterior
Articolul următor

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul