Nu au dinti ascutiti si nu iubesc sangele, dar absorb energia si optimismul persoanei care le sta alaturi.
In timp ce unele relatii sunt pozitive si constructive, altele seamana mai mult cu un conflict continuu care consuma energie si fericire. Vampirii emotionali par sa se hraneasca din suferinta partenerului, pe care-l supun continuu la mici chinuri psihologice.
Unicul lor obiectiv este sa-l faca sa se simta inadaptat si nedorit. Sunt suficiente propozitii scurte precum „ai mai pus cateva kilograme pe tine”, „astazi esti cam palida”, „esti prea sensibila”, critici marunte care aduc indispozitia.
Din acest motiv victimele vampirilor emotionali pot fi recunoscute prin unele detalii: ochi si pleoape cazute, indispozitie, dorinta de a gasi buna dispozitie in alimente, anxietate si pesimism.
Sa vedem asadar care sunt principalele tipuri de vampiri emotionali:
1. Narcisistul
Acestei persoane cu siguranta nu ii lipseste autostima si crede ca doar ce i se intampla lui are importanta. Este periculos, deoarece nu este capabil sa empatizeze. De la narcisist nu veti obtine iubire neconditionata, iar daca nu veti face ce doreste, devine razbunator. Daca aveti o relatie cu o persoana de acest gen, trebuie sa invatati sa fiti mai independenta.
2. Victima
Tinde sa-si acapareze prada prin tehnica „saracul de mine”. Toata lumea este impotriva lui si cere tot timpul compasiune. Fericirea dumneavoastra va fi anulata de pesimismul lui constant. Trebuie sa-i explicati cu fermitate ca nu este centrul universului si ca toti oamenii au probleme.
3. Controlorul
Este obsedat de nevoia de a controla totul si are o parere despre orice. isi exercita controlul anuland sentimentele dumneavoastra. Din pacate, nu are rost sa va impotriviti unei astfel de persoane si sa incercati sa va impuneti ideile treptat, fara a va victimiza.
4. Logoreicul
Nu este interesat de sentimentele dumneavoastra, nu pricepe semnalele non verbale si vorbeste mai mult pentru el decat pentru ceilalti. Singura metoda sa va aparati este sa incercati sa-l intrerupeti din vorbit.
5. Actorul dramatic
Exagereaza orice problema mica sau incident. Ca sa va aparati trebuie sa incercati sa nu va contaminati de anxietatea lui, sa incercati sa va mentineti calmul si sa acordati lucrurilor importanta corecta.