LOADING

Scrie...

Vinurile medicinale, picaturi de sanatate

Share

Plantele medicinale preparate sub forma de infuzie sau decoct in vin au eficienta mult mai mare decat in apa, fara sa fie insa confundate cu vinul de masa. Conditia este ca vinul sa fie de calitate si fara conservanti, iar vasele in care se fierbe sa fie emailate sau din sticla.

La preparare nu se folosesc ustensile de metal, iar lichidul obtinut, respectiv vinul medicinal, sa fie pastrat in sticle de culoare inchisa, bine astupate cu dop de pluta si tinute la rece.

Vinul de portocale – pofta de mancare

intr-un litru de vin alb, se pune sucul unei portocale mai mari si 3-4 flori de musetel (sau plicuri), 2-3 cuisoare, 150 g zahar si 50 ml rachiu; se lasa la macerat 8-10 zile. O alta reteta de obtinere a acestui vin este urmatoarea: se pune o portocala mai mare, taiata, intr-un borcan si se adauga 150 g zahar, 1 baton de scortisoara si 10 cuisoare. Peste acestea se toarna 1 litru de vin alb si 50 ml rachiu si se lasa la macerat o luna de zile, agitand zilnic borcanul. Se filtreaza prin tifon si se pune in sticle mai mici. Se va folosi in maximum 3 luni de la obtinere. Vinul de portocale este indicat in dispepsie, lipsa poftei de mancare, constipatie, tonic general, sange ingrosat. Se consuma cate 50 ml, de 3 ori/zi, cu 30 de minute inainte de masa.

Vinul de tataneasa – bronsita si pneumonie

Se pun 4 linguri de radacini de tataneasa, uscate si zdrobite marunt, in 500 ml de apa rece (nu de la chiuveta) si fierbeti acoperit 8 minute. Se ia vasul de pe foc si se lasa acoperit timp de o ora. Se strecoara prin tifon si lichidul se amesteca in 400 ml vin alb de casa si 4 linguri de miere de salcam. Se pune in sticle de culoare inchisa, pastrate la rece si se ia cate o lingura de 3-4 ori/pe zi, cu 30 de minute inainte de masa. Se recomanda in bronsite cu expectoratie purulenta, traheobronsita, astm bronsic, pneumonie, tuse cu expectoratie abundenta.

Vinul de prune uscate – constipatie

Se ia cantitatea de 500 g prune uscate, care se spala bine, se pune intr-un borcan, apoi se adauga 1 pliculet de vanilie, 200 g zahar, 1,5 l vin rosu si 75 ml rachiu. Se amesteca bine si se lasa la macerat o luna de zile; se filtreaza si se toarna in sticle. Este indicat in constipatie, retentii de apa, lipsa poftei de mancare, energizant, guta, reumatism.

Vin de patrunjel – retentie de lichide in organism

Se iau doua legaturi de patrunjel, care se toaca marunt, peste care se pune 1,5 l vin alb si doua lingurite de otet de vin. Se pune vasul la fiert si se lasa 8-10 minute la foc slab, apoi se adauga 500 g miere, cand lichidul este caldut; se amesteca bine, se filtreaza si se toarna in sticle mici, depozitandu-se la rece. Are efecte in bronsita, stari de astenie, icter, retentii de lichide in organism, boli insotite de febra.

 

Tag:

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *