Plantele medicinale preparate sub formă de infuzie sau decoct în vin au eficiență mult mai mare decât în apă, fără să fie însă confundate cu vinul de masă. Condiția este ca vinul să fie de calitate și fără conservanți, iar vasele în care se fierbe să fie emailate sau din sticlă.
La preparare nu se folosesc ustensile de metal, iar lichidul obținut, respectiv vinul medicinal, să fie păstrat în sticle de culoare închisă, bine astupate cu dop de plută și ținute la rece.
Vinul de portocale – poftă de mâncare
Într-un litru de vin alb, se pune sucul unei portocale mai mari și 3-4 flori de mușețel (sau plicuri), 2-3 cuișoare, 150 g zahăr și 50 ml rachiu; se lasă la macerat 8-10 zile.
O altă rețetă de obținere a acestui vin este următoarea: se pune o portocală mai mare, tăiată, într-un borcan și se adaugă 150 g zahăr, 1 baton de scorțișoară și 10 cuișoare.
Peste acestea se toarnă 1 litru de vin alb și 50 ml rachiu și se lasă la macerat o lună de zile, agitând zilnic borcanul.
Se filtrează prin tifon și se pune în sticle mai mici. Se va folosi în maximum 3 luni de la obținere.
Vinul de portocale este indicat în dispepsie, lipsa poftei de mâncare, constipație, tonic general, sânge îngroșat. Se consumă câte 50 ml, de 3 ori/zi, cu 30 de minute înainte de masă.
Vinul de tătăneasă – bronșită și pneumonie
Se pun 4 linguri de rădăcini de tătăneasă, uscate și zdrobite mărunt, în 500 ml de apă rece (nu de la chiuvetă) și fierbeți acoperit 8 minute. Se ia vasul de pe foc și se lasă acoperit timp de o oră.
Se strecoară prin tifon și lichidul se amestecă în 400 ml vin alb de casă și 4 linguri de miere de salcâm.
Se pune în sticle de culoare închisă, păstrate la rece și se ia câte o lingură de 3-4 ori/pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.
Se recomandă în bronșite cu expectorație purulentă, traheobronșită, astm bronșic, pneumonie, tuse cu expectorație abundentă.
Vinul de prune uscate – constipație
Se ia cantitatea de 500 g prune uscate, care se spală bine, se pune într-un borcan, apoi se adaugă 1 pliculeț de vanilie, 200 g zahăr, 1,5 l vin roșu și 75 ml rachiu.
Se amesteca bine și se lasă la macerat o lună de zile; se filtrează și se toarnă în sticle.
Este indicat în constipație, retenții de apă, lipsa poftei de mâncare, energizant, gută, reumatism.
Vin de pătrunjel – retenție de lichide în organism
Se iau două legături de pătrunjel, care se toacă mărunt, peste care se pune 1,5 l vin alb și două lingurițe de oțet de vin. Se pune vasul la fiert și se lasă 8-10 minute la foc slab, apoi se adaugă 500 g miere, când lichidul este călduț.
Se amestecă bine, se filtrează și se toarnă în sticle mici, depozitându-se la rece. Are efecte în bronșită, stări de astenie, icter, retenții de lichide în organism, boli însoțite de febră.
Citește și Copiii pot fi învățați să mănânce legume!