Cautam tratamente antiaging cat mai sofisticate si mai revolutionare, dar neglijam faptul ca cei mai buni aliati in lupta impotriva imbatranirii sunt alimentele, pe care le putem folosi zilnic in avantajul nostru.
Alimentele pe care le consumam in fiecare zi sunt reprezentate intr-un procent ce depaseste 50% de glucide. Numite si zaharuri, glucidele pot fi simple (rafinate) si complexe. Din categoria glucidelor simple fac parte zaharul obisnuit, dar si glucidele care se gasesc in mod natural in fructe, miere si in lapte. Glucidele complexe se gasesc in faina, orez, paste fainoase etc.
Cand sunt consumate in exces, zaharurile simple (rafinate) se depoziteaza in organism sub forma de grasime si, in plus, cresc si nivelul glucozei in sange (glicemia). Nivelul ridicat al glicemiei poate duce la rezistenta la insulina si chiar la diabet, cu numeroasele sale complicatii.
Dar, legatura dintre carbohidrati si imbatranire este alta: nivelurile ridicate ale glucozei in sange stimuleaza imbatranirea printr-un proces numit glicare, in cursul caruia zaharul din sange se leaga de proteine pentru a forma molecule noi, numite „produsi finali de glicare avansata” (AGE). Exista dovezi incontestabile care indica AGE ca factor al imbatranirii; AGE este implicat si in aparitia disfunctiei renala, dementei si aterosclerozei.
Ridarea pielii este doar un exemplu din efectele pe care le are glicarea, intrucat colagenul si alte proteine din piele sunt degradate de glucoza prin acest proces. Chiar daca glicarea are loc la orice persoana, procesul se accelereaza atunci cand exista o cantitate mare de glucoza. Glicarea nu este reversibila si trebuie prevenita doar prin mentinerea glicemiei intre limitele normale. Intrucat carbohidratii sunt o sursa importanta de energie, trebuie sa-i oferiti organismului dumneavoastra cel mai bun combustibil sub forma de glucide complexe mai curand decat glucide simple. Glucidele complexe au o structura mai complicata si de cele mai multe ori o valoare nutritionala mai mare.
Un alt aspect pe care trebuie sa il luati in considerare este indicele glicemic, un indicator care ne arata practic cat de repede un aliment se transforma in glucoza. Alimentele cu un indice glicemic mic se transforma treptat in glucoza, mentinand nivelul glicemiei mai echilibrat. Daca doriti sa consumati alimente cu indice glicemic mic, alegeti orez brun sau integral in locul celui alb, paine integrala in locul celei albe, cartofi dulci in locul cartofilor albi, cereale integrale, fructe proaspete la desert, reduceti consumul de zahar alb sau de produse care il contin.
Articol scris de Adina Rusu, specialist in nutritie si dietetica