LOADING

Scrie...

IPL pentru tratamentul cuperozei (rozaceei)

Share

Notiunea de cuperoza (rozaceea) se refera la vasele de sange superficiale (capilare) dilatate de la nivelul pielii, cu o culoare caracteristica de rosu-cupru. Afectiunea denumita medical rozacee in stadiul incipient are doua componente: cea vasculara (eritem) si cea acneiforma (papule, pustule).

Substratul acestor manifestari e reprezentat de modificari vasculare capilare provocate de pierderea elasticitatii peretilor vasculari cu formarea de eritem difuz si de mici lacuri vasculare la suprafata pielii (telangiectazii) – care nu participa la circulatie.

Cauzele care intervin in aparitia rozaceei (cuperozei) nu sunt pe deplin elucidate. Aparitia si declansarea acesteia apare in urma confluarii unui complex intreg de factori cum ar fi modificari la nivel de reactie vasculara, modificari ale compozitiei si structurii tesutului conjunctiv de la nivelul dermului, colonizare microbiana, disfunctii ale aparatului pilosebaceu, temperaturi extreme, expuneri excesive la soare, precum si o predispozitie genetica.

Pentru tratamentul cuperozei si a rozaceii faciale, unul dinte remediile de ultima generatie este IPL (lumina intens pulsata) care permite generarea unui impuls luminos cu lungimea de unda de 565-650 nm cu afinitate pentru hemoglobina ce se afla in vasele mici patologic modificate din straturile superficiale ale dermului.

IPL actioneaza transformand energia cuantica a luminii in caldura ce va duce ulterior la degradarea controlata a proteinelor eritrocitare si peretilor interiori ai vaselor, cu implicarea ulterioara a fibroblastilor. Ca urmare a acestor procese, va avea loc liza (distrugerea) acestor vase patologice si ulterior refacerea normala a tesutului.

Durata impulsului este foarte mica si nu permite propagarea lui pe tesuturile si vasele adiacente, astfel incat efectul este limitat doar pe vasul patologic.

Dupa disparitia vasului, structura dermului ramane intacta, nu apar cicatrici. Procedura nu este insotita de durere. Pentru un rezultat permanent sunt necesare mai multe proceduri.

Pretul acestei proceduri este de 1 euro/impuls. Sunt necesare intre 20-100 impulsuri, in functie de suprafata si adancimea pielii afectate.

Dr. Habasescu Ina

insansrl@yahoo.com

 

Tag:
Articolul anterior
Articolul următor

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul