Pentru calmarea durerilor de gât, se fierbe un litru de lapte în care se pune 1/2 kg de ceapă tocată şi doi căţei de usturoi.
După 10 minute de clocot, se lasă la răcit, se strecoară lichidul şi se combină cu o lingură de miere şi un pahar de sirop de ridiche neagră. Cantitatea se bea pe parcursul unei zile.
Tinctura de propolis este benefică organismului, ea putând preveni dar şi vindeca orice tip de răceală.
Se administrează câte o linguriţă dimineaţa şi seara, timp de o săptămână. În această perioadă este bine să se mestece, zilnic, fire de mărar sau să se consume sfeclă roşie, morcov crud şi miere.
Pentru prevenirea răcelii, se prepară un ceai din 20-30 g de limba mielului (Borago officinalis) la un litru de apă calduţă, apoi fiartă timp de 1-3 minute.
Se lasă să infuzeze încă 10-15 minute, se strecoară şi se bea în mai multe reprize, între mesele principale.
Din plantele rămase la fierbere se pot pune cataplasme în jurul gâtului.