Alimentația unei persoane poate avea un impact foarte puternic asupra stării de spirit și asupra calității vieții. Nutriționiștii au căzut de acord că există anumite alimente care pot reduce stresul, pot alina stările de anxietate și, în general, vă pot face să vă simțiți mai bine.
Dacă aveți o zi agitată și aglomerată la serviciu, o bună idee pentru a vă reface nivelurile de energie și pentru a vă elibera de stres este să luați o gustare „specială“.
Nutriționiștii vă recomandă să mâncați o porție de hummus împreună cu legume crude, iar după această gustare să beți un pahar de apă plată cu gheață.
Această combinație este extrem de hidratantă și plină de vitamine, minerale și antioxidanți care contracarează cu succes stresul.
În cadrul unui studiu care analiza legătura dintre alimentație și dispoziție, 70 % dintre participanți au raportat că se simt mai bine atunci când beau mai multă apă și consumă o cantitate mai mare de legume.
25 % dintre respondenți au declarat că unele mici schimbări în alimentație i-au ajutat să scape de atacurile de panică și de anxietate.
Înainte de o ședință importantă dimineața
Cea mai bună soluție pentru a vă calma este să beți o cană de ceai. Lichidul nu doar vă va face să vă simțiți mai bine, ci va aduce organismului și nenumărate beneficii.
Un studiu japonez realizat pe un eșantion de peste 40.000 de persoane și prezentat în publicația de specialitate American Journal of Clinical Nutrition a relevat faptul că nivelul de stres psihologic este cu până la 20 % mai mic în cazul persoanelor care beau zilnic cel puțin cinci cești de ceai verde, comparativ cu persoanele care nu beau nici măcar o cana.
Potrivit studiului, rezultatele au rămas neschimbate și după ce au fost adăugați factori precum vârsta, sexul, istoricul medical, indexul de masă corporală, consumul de alcool, fumatul și alimentația.
Atunci când urmăriți un eveniment sportiv intens
Potrivit nutriționiștilor, în astfel de momente, când vă simțiți încordați ca un arc așteptând rezultatul echipei dumneavoastră preferate, cele mai bune gustări sunt prăjiturile făcute din orez brun, prăjiturile de orez expandat sau cerealele integrale.
Explicația este foarte simplă: carbohidrații conținuți în aceste gustări promovează echilibrarea nivelului de serotonină din organism.
Ideea de a consuma gustări făcute din orez sau cereale integrale este aceea că ingredientele au o valoare nutritivă ridicată și nu cresc glicemia la fel de mult cum o fac produsele ce conțin carbohidrați rafinați – de exemplu biscuiți, gogoși, prăjituri, chipsuri și alte produse pe care obișnuiți să le ronțăiți și care pot provoca iritabilitate și schimbarea dispoziției.
O altă variantă ar fi ca în timp ce urmăriți o competiție sportivă intensă să mâncați portocale sau alte citrice.
Acțiunea repetitivă de decojire a fructelor vă va ține ocupați și vă va calma și, în plus, așa cum bine știți, citricele sunt o sursă importantă de vitamina C.
Pentru a evita stresul de orice fel
Specialiștii susțin că aliatul cel mai bun împotriva stresului este sfecla.
Gândiți-vă că o salată de legume care conține printre ingrediente și sfecla proaspătă oferă organismului peste 30% din cantitatea necesară de folat – o substanță care promovează buna funcționare a sistemului nervos.
O cantitate prea mică de folat prezentă în organism poate declanșa oboseală mintală, stări de amnezie, confuzie și insomnie – este deci bine să știți că anumite medicamente precum cele menite să scadă colesterolul, antiinflamatoarele, antidiabeticele și anticoncepționalele pot „sărăci“ rezerva de folat a organismului, deci atenție mare!
Polenul și mierea
Polenul conține foarte multe vitamine, minerale și oligoelemente, într-o formă foarte ușor de asimilat, pentru că el „absoarbe“ toate proprietățile benefice ale plantelor din care a fost făcut.
Polenul are o capacitate foarte mare de revigorare, deci are totodată proprietatea de a reduce nivelul de stres.
Cum se consumă polenul? Pe stomacul gol luați o linguriță de polen pe care o înghițiți după ce ați ținut-o în gură până când se transformă într-o pastă.
Mierea de albine este un excelent înlocuitor pentru zahăr și, în plus, prezintă avantajul de a nu avea efecte adverse.
Este un aliment foarte revigorant, care vă poate aduce energia la nivelurile normale în orice moment al zilei.
Cantitatea medie de miere pe care o puteți consuma zilnic este de aproximativ 50 de grame, însă nu este o problemă dacă din când în când consumați pana la 200 de grame.
Ciuperci împotriva depresiei
Nutriționiștii vă recomandă să consumați cât mai des cu putință ciuperci, legume extrem de bogate în seleniu.
Deficiența de seleniu este, în general, asociată cu un risc mai mare de depresie, anxietate sau oboseală, prin urmare mâncați ciuperci pentru a preveni și combate aceste tulburări.